Under de senaste månaderna har protestdemonstrationerna i Thailand varit omfattande. Välorganiserade och välbeväpnade demonstranter har försökt störta regeringen och inta regeringsbyggnader. Demonstranterna har protesterat mot “korruption”.

Men korruptionen har snarare varit mindre än i grannländerna. Regeringen har ett starkt folkligt stöd och har vunnit de senaste valen. När hela Thailand har deltagit i valen. Annorlunda har det sett ut i huvudstaden Bangkok, där majoriteten stött dem som protesterat mot regeringen. Men även om Bangkok med förorter har över 10 miljoner invånare svarar huvudstaden för bara 15 procent av Thailands befolkning. Och landet måste rimligen få en regering som speglar hela befolkningens intressen.

Regeringen har drivit en marknadsinriktad politik. Och den thailändska ekonomin har utvecklats snabbt. Förre statsministern Thaksin Shinawatra har själv lärt sig att driva affärer och har byggt upp en miljardförmögenhet från en blygsam start.

Förrförra året genomfördes en militärkupp som tvingade bort dåvarande statsministern Thaksin. Men militären pressades att genomföra fria val, som vanns av Shinawatras allierade. Ny statsminister blev Samak Sundaravej. Shinawatra, som innan han valdes till Thailands statsminister, byggt upp en miljardförmögenhet i IT- och telekombranschen, har under stora delar av tiden efter kuppen tvingats bo utomlands (under en tid ägde han fotbollslaget Manchester City och anställde Sven-Göran Eriksson som tränare, men den 1 september i år sålde han oväntat fotbollslaget till Abu Dhabi).

De senaste månadernas protester mot regeringen har inte speglat det thailändska folkets vilja. Nu har författningsdomstolen tvingat bort Samak från statsministerposten. Den formella orsaken är att Samak tagit emot ersättning för att han framträtt i ett matlagningsprogram på TV, som han hållit i sedan långt innan han blev statsminister. Han fick betalt för sin insats i TV-programmet (16.000 kronor), men påstår att ersättningen i sin helhet gått till att köpa in ingredienser och att avlöna medarbetare, till exempel de som var ute och handlade ingredienserna på marknaden. Samak må ha trasslat till det på formella grunder, men Thailands folk har valt Thaksin och Samak som sina företrädare. De har rätten att få de ledare de väljer.