Får Du ett brev från företaget MTC AB som vill låna Din bil är den första reaktionen säkert att det är en bondfångare som försöker lura av Dig bilen. Men så är det inte. MTC är ett dotterbolag till Svensk Bilprovning som ägnar sig åt att testa avgasrening hos olika bilmodeller. För att genomföra det behöver man ha ett femsidigt frågeformulär ifyllt och dessutom disponera bilen i fem dagar (!). För detta erbjuds generös ersättning för den som ställer upp. Inklusive lånebil och avhämtning/lämning av bilen på lämplig plats.

Bakgrunden är de märkliga regler som säger att biltillverkarna är ansvariga för att den katalytiska avgasreningen fungerar i fem år eller 8 000 mil. Alldeles oavsett vad bilägaren gör och vad som händer med bilen i övrigt.

För övrigt kan man räkna med att inom bara några år kommer krav på fungerande katalysator bli helt avgörande för bilarnas faktiska livslängd. Katalysatorn är en känslig komponent i bilen som drivs under extrema förhållanden med en driftstemperatur på 300 grader. Den har begränsad livslängd. Kostnaden för att byta katalysator kommer i många fall att överstiga hela värdet på en äldre bil, vilket kommer att medföra att billiga begagnade bilar helt kommer att försvinna från marknaden om bara några år, när årsmodeller med krav på katalytisk avgasrening (1989 och senare) når ner till prisnivåer kring 20.000 kronor. Billigare bilar än så kommer inte att finnas på marknaden – utom de ännu äldre modellerna utan katalytisk avgasrening. Vi får alltså snart se en situation där någorlunda rena bilar skrotas ut, medan större ansträngningar görs på att förlänga livet på bilar utan rening.