Den 7 april förra året greps den tibetanske munken Tenzin Deleg Rinpoche. Han anklagades på oklara grunder för en räcka bombattentat i närheten av Kundze i Szechuan-provinsen. I december förra året dömdes Rinpoche och hans medhjälpare Lopsang Dhondup till döden. Dödsdomarna motiverades inte med bombattentaten utan de ställningstaganden som Rinpoche och Dhondup gjort i fängelset efter gripandet. Rättegången mot Rinpoche skedde bakom stängda dörrar. Två advokater som engagerats för att försvara Rinpoche vägrades tillträde till rättssalen (advokaterna hade tidigare försvarat den välkände kinesiske dissidenten Wei Jongshen, som haft åtskilliga kontakter med Tibet, suttit i kinesiskt fängelse i nästan tjugo år och nu lever i exil i USA).
Efter rättegången fördes Rinpoche till okänd ort. Dhondup avrättades den 26 januari i år, men Rinpoches öde är okänt. Släktingar till såväl Rinpoche som Dhondup är förbjudna att tala om saken. Dhondups släktingar informerades om avrättningen först fem dagar efter det att den ägt rum. Myndigheterna vägrar att lämna ut liket, vilket tolkas som en indikation på att han utsatts för tortyr.
—-
Oscar Elias Biscet dömdes den 7 april 2003 till 25 års fängelse på Kuba. Biscet anklagades för att stå i utländska makters sold. Biscet är 41 år gammal och har i fängelset vägrat att bära den fängelseuniform som gäller för kriminella fångar. Han har därför bestraffats ytterligare med isoleringscell. Han dömdes redan 1999 till ett treårigt straff för att engagerat sig för pressfrihet och mänskliga rättigheter. Han greps kort efter frigivandet den 31 oktober 2002. Biscet är en av 78 oppositionella som dömts till upp till 28 år långa fängelsestraff de senaste månaderna. Därutöver har tre personer som försökte fly landet med hjälp av en kapad färja avrättats. Kampanjen mot oliktänkande fick fart i samband med befrielsekriget i Irak. Kubas diktator Fidel Castro gjorde bedömningen att världens uppmärksamhet skulle vara riktad mot annat håll och han kunde därmed framgångsrikt slå ut en del av oppositionen utan att drabbas av alltför omfattande internationella protester.