Rysslands överfall på Ukraina 2014 och det utvidgade anfallet 2022 visar att Ryssland (Vladimir Putin) vill inkorporera hela Ukraina med Ryssland.

Landets tidigare agerande visar att landet (Putin) agerat på liknande sätt när det gäller andra länder. År 2008 överfölls Georgien och resultatet blev att de georgiska områdena Sydossetien och Abchasien blev ”självständiga”, men i praktiken ryska lydriken.

På liknande sätt har Ryssland tagit hand om en remsa i Moldavien som döpts till Transnistrien, där ryska soldater har kontroll. Området innehåller bland annat den från svensk historia kända staden Bender.

Ryssland har tidigare varit nära lierat med Armenien och bland annat haft ryska trupper stationerade i landet. Bakgrunden var att Azerbajdzjans tidigare president Gejdar Aliev (pappa till den nuvarande presidenten Ilham Aliev) efter Sovjetunionens fall lyckades frigöra landet från den ryska oljehandeln. Ryssland ställde sig på Armeniens sida i samband med konflikten om Nagorno Karabach, bebott av armenier men inom Azerbajdzjans officiella gränser. Tidigare i år ändrade Ryssland inställning och ställde sig på Azerbajdzjans sida när landet krigade med Armenien om Nagorno Karabach.

Vad gäller grannlandet Belarus har Ryssland helhjärtat stött presidentvalet 2020 där Alexander Lukasjenka utsåg sig själv till vinnare, trots att den Rysslandskritiska Svetlana Tichanovskaja av allt att döma fick flest röster i presidentvalet.

Bild: Protester mot valet i Belarus 2020 (omslag till Contra nummer  5 2020)