Ukraina är inte det enda landet som råkat illa ut för rysk expansionism. Belarus är mer eller mindre en filial till Putins Ryssland och nu senast har landet tvingats stationera ryska kärnvapen på sitt territorium.

På gränsen mellan Ukraina och Moldavien har Ryssland lagt under sig ett område som de kallar Transnistrien (Moldavien på norra sidan av floden Dniestr, 4 163 kvadratkilometer, 350 000 invånare). Ett par tusen ryska soldater kontrollerar området som bland annat omfattar staden Bender, känd från Karl XIIs uppehåll i det osmanska riket i början av 1700-talet.

I Georgien har ryska trupper lagt under sig Sydossetien (3 900 kvadratkilometer, 50 000 invånare) och Abchasien, (8 660 kvadratkilometer, 350 000 invånare) tidigare delar av Georgien med i huvudsak en georgisk befolkning, en befolkning som nu i stor utsträckning flytt till Georgien.

Ryssland har också trupper stationerade i Armenien, vilket inte hindrat att andra ryska styrkor ställt upp på Azerbajdzjans sida i kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan om det i huvudsak armeniskbefolkade Nagorno-Karabach (4 400 kvadratkilometer, 150 000 invånare).

Uppenbart är att Ryssland också har intresse av andra områden som tidigare tillhörde det tsarryska imperiet. Finland, Estland, Lettland, Litauen och östra Polen (inklusive Warszawa).

Foto: Nagorno-Karabach. C G Holm.