Fredrik Reinfeldt tänker om två veckor åka till Portugal för att delta i toppmötet mellan EU och Afrika. Bland de andra deltagarna på mötet är Zimbabwes diktator Robert Mugabe. En av de få som lyckats med konststycket att i en värld av globalisering och dynamisk ekonomisk tillväxt driva ner sitt land ännu längre i misär. Sett över en trettioårsperiod är det bara två länder i Afrika som i fredstid misslyckats så katatsrofalt med ekonomin: Zimbabwe och Zambia. Men Zimbabwe är i alla avseenden värst.

När det gäller den politiska situationen är utvecklingen ännu värre. Oppositionen förföljs hänsynslöst. Böndernas mark beslagtas och delas ut till partipampar i regeringspartiet (som sedan inte ens bryr sig om att odla marken). Folket svälter i det land som en gång levde gott på livsmedelsexport till övriga Afrika.

Mugabe är ett av de sorgligaste exemplen på uselt styre i Afrika, men hans skräckvälde accepteras av andra afrikanska ledare, även personer med en helt annan bakgrund och med demokratisk förankring.

Det är på sin plats för Europa att säga ifrån att vi inte tänker acceptera att umgås med dem som förverkligar rasisternas värsta karikatyrer av inkompetenta, korrupta och hänsynslösa negerhövdingar. Inte minst viktigt är det då det finns risk att den hedervärde sydafrikanske presidenten Thabo Mbeke kan komma att ersättas av den korrupte, våldtäktsåtalade (han frikändes, men på vilka grunder?) och socialistiske populisten Jacob Zuma.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown vägrar att åka till Portugal i protest mot Mugabes närvaro. Fredrik Reinmfeldt åker dit och skämmer ut Sverige!