I veckan som gick överlämnades 2023 års parlamentariska public-service-utredningen till regeringen. Den handlade om radio och TV i statens regi under åren 2026–2033.

Utredningen skulle ha kunnat vara en möjlighet för många partier att säga att nu räcker det. Att dra ner på både anslag och sändningstid för public service.

Så blev det inte nu alls. Tvärtom ökar de ekonomiska anslagen till public service och Sveriges Radio och Sveriges Television ska fortsätta att sända ”populära” program för att hålla lyssnar- och tittarsiffrorna uppe.

Här hade funnits en möjlighet att låta de kommersiella kanalerna ta över. Men av det blev intet.

Möjligen finns en viss konkurrens på sportområdet. Där Sveriges Television sedan flera år försökt göra den udda marginalsporten skidskytte till en stor sak. För att det är billigast så.

Särskilt anmärkningsvärt är Liberalernas agerande. Trots att partiets grundläggande ideologi borde säga nej till all public service slår man vakt om den i hög grad. Även Sverigedemokraterna vill gärna se public service, trots att det innebär en anti-SD-tendens i sändningarna.

Inte ens Moderaterna och Kristdemokraterna griper chansen att göra något åt public service. Svenska folket lär få stå ut med de vänstervridna kanalerna i ytterligare åtta år.

Bild: Radiohuset i Stockholm dit hundratals miljoner i skattepengar slussas varje år.