När Sverigedemokraterna tog plats i Sveriges riksdag efter valet 2010 samlades demonstranter på Sergels torg som protesterade mot att folket valt in Sverigedemokraterna i Riksdagen. Man protesterade inte mot partiets politik utan mot folkets val. Protesten riktade sig alltså mot demokratin som system.

Nu har samma skett i USA. Protestdemonstrationer (en del våldsamma) mot att folket valt Donald Trump till president. Också här är det alltså fråga om en protest mot demokratin.

Demokratiska krafter borde kunna tänka sig protester mot att Trump redan de första dagarna ändrat på sin politik. Att han inte tänker avskaffa Obamacare rätt av. Att muren mot Mexiko nog inte blir en mur utan ett stängsel (som redan finns längs större delen av gränsen). Eller att han skurit ner antalet som han tänker deportera till Mexiko från 12 till 2 miljoner (det vill säga ungefär lika många som utvisats under Barack Obamas tid som president). Man kunde också tänka sig missnöje med att elektorsförsamlingen inte svarar exakt mot hur folket röstat i hela landet, men sådana protester måste för att kunna vara legitima inrikta sig på framtida ändringar. Det nu avhållna valet har ju skett under de förutsättningar som funnits, att det är elektorsförsamlingen som avgör. Men det var vare sig det ena eller det andra som protesterna handlade om, de handlade om att Trump valts till president. De var en direkt protest mot det amerikanska folkets demokratiska val.

I Portland i delstaten Oregon blev protesterna våldsamma. 112 personer arresterades. Den lokala TV-stationen KGW (som tillhör NBCs nationella nät) kollade och konstaterade att 79 av de 112 gripna (71 procent) antingen inte var registrerade som väljare i Oregon eller avstod från att rösta. Det verkar alltså vara professionella bråkmakare i farten, inte några demokrater som är missnöjda med valresultatet. KGW konstaterade också att det inte var inresta bråkmakare, utan att de allra flesta hade adresser i delstaten Oregon (eller närliggande delstaten Washington).

Det är ett privilegium värt att försvara att vi som bor i den demokratiska världen har rätt att rösta. Det är ett privilegium vi bör slå vakt om. Det är ett privilegium att vi har rätten att säga vad vi tycker. Att säga att man tycker att folket röstade fel är helt i sin ordning. Men för en sann demokrat finns det ingen anledning att lyssna på dessa det demokratiska systemets fiender.

Gillar man inte resultatet är det fritt fram att spotta i nävarna, ta nya tag och hoppas på bättre lycka nästa gång.