Socialdemokraterna har inriktat sig på att inför höstens val ta 300 000 röster från Sverigedemokraterna och 400 000 röster från Moderaterna. Då duger det inte att följa LOs direktiv att satsa på mer sociala förmåner. LO presenterade nämligen sin valplattform i veckan som gick och den var starkt inriktat på ökade sociala utgifter. LO, vars medlemmar till ungefär hälften röstar på Socialdemokraterna, kräver utdelning på ekonomiskt stöd (30 miljoner) och framförallt mycket mer värdefulla insatser för partiet som sker ute i de lokala fackklubbarna.

Men (S) inser att man inte tar 700 000 röster från partier på högerkanten genom att lova mer sociala förmåner (även om Sverigedemokraterna känner för att satsa på sociala förmåner, bara man får stopp på pengarullningen till invandrarpolitiken först). Därför får vi höra alltmer om hårdare tag mot brottslingar och invandrare. Därför får Dan Eliasson sparken som rikspolischef.

Men samtidigt lanserar regeringen vinstförbud för välfärdsföretag, väl i medvetande om att förslaget kommer att röstas ner i Riksdagen om alla partier röstar som de lovat i förhand. Vinstförbudsförslaget var ett krav från Vänsterpartiet för att de skulle ställa upp för regeringens budget. (S) gick med på detta väl i medvetande om att förslaget inte skulle få Riksdagens stöd.

Men på andra områden har Regeringen gett efter för Vänsterpartiet utan att ha någon bakutgång för att komma undan dårskaperna eller också har det stora regeringspartiet (S) gett efter för det lilla (MP). Så kommer till exempel flygskatten att genomföras, eftersom den ingår i den budget som Regeringen fått igenom på grund av att den i teorin dödförklarade Decemberöverenskommelsen ännu fungerar i praktiken. Det finns starkt motstånd inom (S) mot flygskatten, särskilt bland partiföreträdare från Norrland, men de får gnissla tänder i protest mot partiledningens taktiska spel. Flygskatten antogs redan 2006, men införandet var satt till den 1 januari 2007. Den nya regeringen stoppade flygskatten innan den var införd. I år kommer flygskatten att införas redan nu på våren och alltså vara ett fait-accompli om vi får en ny regering i höst.

En osäkerhetsfaktor inför valet är också Centerpartiets agerande. Centern vill gärna framstå som miljöpartiet framför andra, vilket ibland innebär att partiet ställer upp på en lika miljöfientlig politik som Miljöpartiet. Centerpartiet är också mycket liberala när det gäller invandring, vilket gör att Alliansen tappar i trovärdighet i den frågan, särskilt när (S) vill visa att de är tuffa just där för att knipa röster från (M) och (SD).

Mycket talar annars för att regeringsfrågan kommer att avgöras av vilka partier som får stanna kvar i Riksdagen. Klarar sig Miljöpartiet och antingen Liberalerna eller Kristdemokraterna åker ut lär vi få behålla nuvarande regering. Åker Miljöpartiet ut och åtminstone det ena av Liberalerna och Kristdemokraterna håller sig kvar blir det regeringsskifte. Det är beklämmande att valet av regering med ganska stor sannolikhet inte kommer att avgöras av väljarna direkt utan av hur väljarna fördelar sina röster mellan de mindre partierna, om de får mer eller mindre än 4 procent av rösterna.

Bilden: Riksdagshuset med statsministerns tjänste-BMW i förgrunden. Foto C G Holm.