I Skellefteå förekommer återkommande fall av ideologiskt grundad brottslighet. Det kan vara attacker mot pälshandlare (pälshandlaren har fått stänga butiken då kostnaderna med ideligen krossade skyltfönster blev för höga), mot hönsfarmare och nu senast inför älgjakten nedrivna jakttorn.

På kyrkogårdarna har gravstenar vräkts omkull flera gånger. Ibland har stenarna också sprayats med det upp och nedvända pentagrammet, en satanistsymbol.

Det har hänt att man någon natt riktat in sig speciellt på matställen drivna av invandrare och sedan utsatt deras restauranger och pizzerior för skadegörelse.

En konfektionsaffär som drevs av en familj aktiv i Livets Vatten i Skellefteå (Livets Ord närstående) hade en davidsstjärna inlagd i golvet innanför entrén. Man tror att det sedan var orsaken till att någon en natt valde att urinera in i butiken genom öppna ventilationsöppningar. Frikyrkofamiljen har sedan upphört med sin rörelse och deras butikslokal har övertagits av personer inriktade på New Age.

Under Allhelgona-helgen har återigen brottsliga handlingar riktats mot redan tidigare attackerade objekt. Sjungande Dalens kyrka har utsatts för inbrott och fick en bärbar dator och mobiltelefon stulna. En vänsterpartisktisk landstingsledamot greps i våras när han försökte tända på kyrkan.

Porrbutiken på Köpmangatan, Erotic Videoshop, drabbades också och fick sin skylt sönderslagen. Den sitter på tre meters höjd och består av okrossbart material, enligt tillverkarens garanti. Därför kommer leverantören att ta fram en ny skylt utan kostnad för butiken. Porrbutiken utsätts regelbundet för attentat och har bytt ut alla skyltfönster mot grova plyfa-skivor. Butiken ser ut som en bunker och påminner om Beirut eller något annat ställe i tredje världen där samhället brutit samman och anarkin tagit över. I en gränd i närheten har någon sprayat: AFA ser dig, var snäll. Porrbutiken attackerades av en trojka som bestod av 1) den tidigare nämnde vänsterpartistiske landstingsledamoten (numera före detta ledamot, sedan åtal väcktes om försöket att tända på kyrkan), 2) en person som nominerats att representera vänsterpartiet som nämndeman (det blev inget av med det efter att han gripits) han var också före detta SSU-ordförande som gått över till Ung Vänster samt 3) dåvarande ordföranden i Ung Vänster, som dock tvingades lämna uppdraget sedan han stulit datorer och utrustning på partikansliet.

I Skellefteå sprayades nu i helgen ett objekt som tillhör kommunen med hakkors. Tidigare har det förekommit att det socialdemokratiska partiet och SSU fått rutorna i sina lokaler förstörda. En SSU-tjej säger att hon är så skrämd att hon inte vågar vistas i SSU-lokalen efter klockan arton på kvällarna.

Veckans SÄPO-nyhet

Contras ansvarige utgivare Tommy Hansson har inte fått helt avslag på sin ansökan att få läsa handlingarna om sig själv i SÄPOs register. Man kan dock utgå från att det finns mer om honom, eftersom han varit ordförande i Demokratisk Allians, en organisation vars medlemmar – i strid mot grundlagen – skulle registreras enligt en förordning undertecknad 1973 av dåvarande justitieministern Lennart Geijer. För handlingar om Demokratisk Allians har han inte fått se. Däremot har han fått ta del av följande registerutdrag:

Registerutdrag (personnumret anges)

HANSSON, BROR ROLF TOMMY
Man///
1986-07-29 (*) Klartext: Ordf för ”Svenska Angolagrupperna”, en org som stöder högerinriktade UNITA i Angola.
1988-01-31 (*) Klartext: Kabinettsekr Pierre Schori gick 860402 till offentligt angrepp mot UNITA. Detta har resulterat i förtäckta hot mot svenska i AO samt protestbrev till UD från UNITArepr i Sverige, Antunes, och Svenska Angolagrupperna (som stöder UNITA) genom Tommy Hansson.

SÄPO vill inte avslöja vad interna beteckningar betyder – härmed avses kanske asteriskerna samt förkortningen AO. Tommy Hansson är alltså registrerad hos SÄPO för att han haft fräckheten att ha en annan uppfattning än Pierre Schori i en utrikespolitisk fråga. Vi kanske ska tillägga att omnämnde ”Antunes”, angolanen Luis Antunes, medverkat i Contra ett par gånger.