I mitten av juni mördade den i USA av afghanska föräldrar födde muslimen Omar Mateen 49 personer på en nattklubb för homosexuella i Orlando, Florida.

Flera av stamkunderna på nattklubben sade sig ha sett Mateen besöka nattklubben vid flera tillfällen och några uppgav sig ha haft förbindelser med honom efter att ha träffat honom på nattklubben eller efter att ha fått kontakt via olika dating-appar för homosexuella. Det är dock inte helt klarlagt om Mateen själv var homosexuell och om dådet var någon sorts hämnd på personer han ansåg sig förfördelad av (det har hävdats att han skulle ha smittats av HIV från en kontakt på nattklubben), eller om det var riktat mot klubben på grund av islamistiskt hat mot homosexuella. Eftersom Mateen är död lär vi aldrig få veta.

Mateen hade en lång historia av dålig anpassning till det amerikanska samhället. I en rapport från hans skola heter det att han hade problem att anpassa sig till ordningsreglerna och att de dåliga skolresultaten kom sig av detta, inte av slöhet eller bristande intelligens. Han stoppades när han utbildade sig till fängelsevakt och han kom aldrig in på polisskolan. I bägge fallen var det hans aggressiva agerande och uttalanden som hindrade honom att gå vidare. Han fick istället jobb som säkerhetsvakt på företaget G4S (tidigare Falck Security, ett danskt företag). Under sin tid på G4S var det flera kollegor som reagerade och rapporterade Mateens uppträdande till företaget. Första gången var faktiskt redan under utbildningen, 2007, då han hotade att döda studiekamrater som deltog på en grillfest, där Mateen fått uppfattningen att hans hamburgare kommit i kontakt med griskött på grillen.
Under både 2011 och 2012 besökte han Saudi-Arabien. Året därpå uttalade han sitt gillande över det terrordåd som genomfördes av kaptenen Nidal Hassan på Fort Hood i Texas (13 döda). Detta och olika judefientliga uttalanden gjorde att den domstol (St Lucie Courthouse) där han arbetade med bevakning bad att få slippa honom. Bevakningsföretaget G4S flyttade honom till andra uppgifter, samtidigt som domstolen anmälde Mateen till FBI, som efter tio månaders utredning friade Mateen. En ny undersökning genomfördes av FBI 2014, sedan Mateen hävdat att han kände bröderna Tsernajev, som låg bakom attentatet mot Boston Marathon 2013. Men inte heller den gången ansåg FBI sig finna bevis nog mot honom för att avföra honom från det känsliga arbete han hade. G4S litade på FBI och de som kontrollerade hans vapeninköp satte sin tillit till det förtroende han hade som godkänd säkerhetsvakt.

FBI misslyckades på liknande sätt med bröderna Tsernajev, där FBI varnats av den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Säkerhetskontroller är svåra och det är lätt att vara efterklok. Men uppenbart är att FBI misslyckats, eftersom man var Mateen på spåren och det flera gånger. Är svenska SÄPO bättre? Vi kan hoppas det, men särskilt troligt är det inte.