Magdalena Andersson slog nytt rekord – kanske världsrekord – när hon i första vändan överlevde sju timmar som statsminister. Som en kommentar sa: På sju timmar har hon fått igenom en borgerlig budget och blivit av med Miljöpartiet ur regeringen. Vad kunde hon inte ha uträttat på sju dagar?

Nu är hon dock tillbaka och lär denna gång få mer tid på sig.

Hon kommer dock säkert att försöka lirka igenom en del av de nedröstade budgetförslagen i senare tilläggsbudgetar. Om det går återstår att se. Det beror nog i mycket på vilken väg Annie Lööf och Centerpartiet väljer. Och den vägen är nog genuint osäker.

Expressen, Sveriges enda större borgerliga tidning (dit kan knappast Svenska Dagbladet räknas längre) hade en debattartikel som föreslog att Magda skulle göra sig av med Morgan Johansson, Anders Ygeman och Lena Hallengren. Alla tre fick vara kvar och därtill fick Anders Ygeman närmast en befordran. Ygeman tillhörde de ministrar som skulle fällas i misstroendeomröstningen efter den så kallade Transportstyrelseskandalen 2017. Ygeman avgick dock innan omröstningen ägt rum. Han återkom till regeringen 2019 och fick nu 2021 posten som integrations och migrationsminister. Dessutom tar han över uppdraget som idrottsminister från kulturdepartementet (den nyutnämnda kulturministern Jeanette Gustafsdotter har både hunnit säga och dementera att idrottsfrågorna flyttats för att idrotten har så mycket med brottslighet att göra – till Anders Ygemans stora förvåning).

En regering, även en S-regering, utan Miljöpartiet kan förväntas föra en bättre miljöpolitik och exempelvis äntligen lösa frågan om slutförvaring av kärnkraftsavfall, en fråga där den tidigare ansvarige ministern Per Bolund gjort allt för att förhala ett beslut, troligen i förhoppningen att ett uteblivet beslut skulle ha tvingat fram ytterligare kärnkraftsnedläggningar.

Utöver att de tre av Expressen underkända ministrarna får sitta kvar är det största bakslaget att Annika Strandhäll kommer tillbaka som minister. Hon har under sin tid som icke-minister gjort ett stort antal hårresande kommentarer på twitter och med all önskvärd tydlighet visat att hon inte har i regeringen att göra.