Republikanernas allt klarare toppkandidat inför presidentvalet år 2000, Georg W. Bush Jr (son till förre presidenten George Bush) börjar nu få det blåsigt. Vänsterorienterade media ser naturligtvis mycket hellre miljöextremisten Al Gore på presidentposten och vi kan därför vänta oss mycket av försök till smutskastning av George W. Bush Jr framöver.

Alla presidentkandidater i USA granskas in på bara skinnet. Man kan nog på goda grunder ha uppfattningen att det går för långt. Men ambitiösa journalister – och politiska motståndare – letar reda på allt om en kandidats förflutna. Visst gjord han något dumt i high school, finns det inte en bild i ett privat fotoalbum när kandidaten varit på kanelen och ställt upp på någon dumhet? Allt det här grävs fram och finns det inget att hitta gör man gärna en höna av en fjäder.

Och när det gäller George W. Bush Jr är det hittills mest detta som varit aktuellt. Det lär säkert bli mer framöver. Under de senaste veckorna har bland annat följande “historier” gett stora rubriker:

”George W. Bush Jr vägrar att tala inför minoritetskonferens”. Bush var inbjuden, men tackade nej, till att hålla ett kort anförande inför en konferens av 6000 (!) ”minoritetsjournalister” (svarta och latinamerikaner) i Seattle. Al Gore skulle komma och plötsligt framställdes Bush som rasist som inte ville tala med negrer. Efter en flera dagar lång massiv kampanj lade Bush om sitt program och talade några minuter inför konferensen. Självklart finns det hundratals stora och betydelsefulla möten för presidentkandidaterna, men här satsade media stort på att misstänka prioriteringarna för den ene kandidaten, sedan den andre ställt upp på just detta möte, som väl ansågs vara politiskt korrekt.

”George W. Bush Jr sålde sitt hus med förbehåll att det inte fick säljas vidare till negrer”. I Texas finns det omfattande hos fastighetsdomstolen registrerade villkor knutna till varje fastighet. Det skulle kunna jämföras med servitut i Sverige, men är betydligt mer omfattande i Texas. Till många fastigheter har det sedan början på seklet funnits en klausul om att fastigheten inte fick säljas till negrer. Sedan decennier är det fastslaget att villkoret är olagligt och att ingen behöver ta hänsyn till det. Men det finns ändå inskrivet i många fastighetsregister. George W. Bush har både köpt och sålt en fastighet med sådana villkor. Under tiden han bodde där brydde han sig inte om betala de dryga advokat- och registreringskostnader som gör det möjligt att ändra på registreringen. Media kunde därför gotta sig åt att George W. Bush sålt en fastighet med förbehåll att den inte fick säljas vidare till negrer. I praktiken var villkoret helt meningslöst och några av grannarna som ägde fastigheter med liknande förbehåll vara själva negrer. Men det gick att göra bra rubriker.

”George W. Bush Jr försökte smita från värnplikten”. En affär rullades upp om att Bush under Vietnamkriget sökt sig till Nationalgardet i Texas för att smita undan tjänst i Vietnam, som han kunde ha beordrats till om han inte frivilligt sökt sig till Nationalgardet. Han påstås också ha utnyttjat sin fars kontakter för att komma in vid gardet istället för att riskera obligatorisk värnpliktstjänstgöring. Bush sökte sig enligt egen uppgift till Nationalgardet för att få utbildning i att flyga jetplan och han blev också pilot på F-102. Han har fått goda vitsord för sin militärtjänstgöring. Han testades och antogs på samma villkor som alla andra vid gardet. Hans förband beordrades aldrig till Vietnam, men faktum var att förbandet när som helst hade kunnat beordras till insats i Vietnam. Det är förvisso rätt anmärkningsvärt att media kan göra en affär av att Bush inte gjorde sin militärtjänst i Vietnam, när det inte brukar ordas särskilt mycket om att Bill Clinton såg till att helt komma undan militärtjänst och till och med deltog i antiamerikanska Vietnam-fientliga demonstrationer under sin studietid i Cambridge i Storbritannien.

Det här är säkert bara början. Mer är säkert att vänta, att småsaker blåses upp för att komma åt den politiskt icke korrekte George W. Bush. Vi vet naturligtvis inte om han har några verkliga lik i garderoben. Men hade han det skulle han säkert redan ha dragit sig tillbaka för att skydda sin egen person. Det finns flera exempel på att ”toppkandidater” valt att avstå från att kandidera när det dragit ihop sig till ett avgörande med hänvisning till att de inte vill utsätta sig för medias snaskiga rotande i mycket gamla mycket personliga angelägenheter. Förre ÖB:n Colin Powell är bara ett exempel på en kandidat som skulle ha haft alla chanser att bli nominerad till president- eller vicepresidentkandidat, men som sagt nej med hänvisning just till medias hyenementalitet.