Efter det sämsta valet sedan (vårvalet) 1914 har sossarna tillsatt en “kriskommission”. Idel framstående pampar i den. För alla ska ju representeras. Fackföreningarna. Norrland. Ungdomarna (Kajsa Borgnäs). Invandrarna (Ardalan Shekarabi). Kvinnorna. Vänsterradikalerna (Morgan Johansson). Kommunalpamparna (Anna Johansson, Johan Persson). Förnyarna (som anmärkningsvärt nog anförs av Mona Sahlin!).

Det gick ju riktigt uselt för S på många ställen och av många olika skäl. I Skåne förlorade partiet till Sverigedemokraterna. I storstäderna och universitetsstäderna tappade partiet till Moderaterna (som i de mest “blå” delarna i sin tur tappade till de mindre Allianspartierna) och till Miljöpartiet. I de stora industriorterna tappade S åt alla håll. Bara i Norrland höll man ställningarna någorlunda. Och över hela landet röstade folk MOT Mona Sahlin. Men Mona sitter kvar, tills vidare.

Som vi visat tidigare i Veckans Contra finns det en tydlig fråga som kostat S massor med röster. Samarbetet med Vänsterpartiet. Men det tycks vara få av de olika intressegrupperna inom partiet som ser den saken.

Inom facket ser man problemet i att S inte lika mycket som tidigare styrdes av facket. I de vänsterradikala delarna ser man problemet i att Mona Sahlin sägs representera “högern” inom partiet. Kommunalpamparna saknar den breda förankringen i landet. Ungdomarna finns knappt, SSU har bara några tusen medlemmar numera. Invandrarna inom partiet tycker säkert att de fått stöd, men det var ju en överdrivna politiken på just det området – och förnekandet av att det finns problem – som ledde till Sverigedemokraternas framgångar. “Förnyarna” verkar redan ha tröttnat. Många röstade med Alliansen eller stannade på sofflocket. Deras inflytande i partiet blir säkert därefter.

Det kommer säkert att bli många intressanta turer och utspel. Olika grupper inom partiet kommer att skrika högt för sina egna favoritförslag – alla motgångar kommer att skyllas på alla de andra. Det skulle behövas övernaturliga ledaregenskaper för att få ut något vettigt av den här soppan. Tror någon att Mona Sahlin besitter dem?