En 14 minuter lång sekvens ur en som film riktigt usel rulle om Muhammed har tagits till förebild för nya våldsdåd i en del muslimska länder. Filmen ska ha visats i sin helhet en enda gång på en liten biograf i Los Angeles i somras. Den väckte ingen uppmärksamhet förrän den försågs med arabiska undertexter på YouTube, där filmsnutten annars legat ute sedan i somras.

Filmen är, även om den är taffligt gjord, inte ointressant eftersom den berättar om viktiga händelser ur Muhammeds liv. Händelser som det finns all anledning för en bred allmänhet att känna till. Alla scenerna är inte hämtade ur Koranen, men i så fall ur haddhiterna, de berättelser om Muhammed som skrevs ner under den närmaste tiden efter hans död och accepteras som autentiska av muslimerna.

Ur filmsnutten påminns vi om att Muhammed var omåttlig på kvinnor och att hans favorithustru Aisha var märkbart irriterad på sin make när han tog den ena nya hustrun efter den andra. Vi påminns också om hur Muhammed gång på gång kom med nya påbud genom nya texter till Koranen. Påbud som kom till för att de passade Muhammed själv. Han hade till exempel förklarat att Allah sagt att en man inte fick ha fler än fyra hustrur. När Muhammed blev intresserad av en femte berättade Allah lägligt för honom att begränsningen till fyra hustrur inte gällde Muhammed utan bara alla andra (som inte var lika “rättvisa” som Muhammed). Det var vid många tillfällen som Allah reviderade sitt budskap, för att det skulle passa Muhammeds kortsiktiga intressen. Vi får i filmen också en antydan om pedofilen Muhammed (han gifte sig med sexåriga Aisha och “fullbordade” äktenskapet när hon var nio). I en scen kommer man in på Muhammeds huvudsakliga “civila” sysselsättning, stråtröveri, riktat mot karavantrafiken i området. Det finns också med en scen hämtad ur haddhiterna när Muhammed låter avrätta en gammal kvinna genom att två kameler får dra isär henne. Och ett lite mer traditionellt mord med svärd, när Muhammed var intresserad av mannens hustru. Nordisk Familjeboks Uggleupplaga sammanfattar den utförliga texten om Muhammed så här: “Från rent etisk synpunkt är M. allt annat än en stor man; men bristen på strängt sedligt medvetande och hans oklara tankar öfver alla andliga ting voro en oundviklig följd af den tid och det folk han tillhörde”.

Det är bra om människor, muslimer och andra, lär sig lite mer om vem Muhammed verkligen var. Den i sig usla filmen gör faktiskt ett litet bidrag till detta.

Den som själv vill se utdraget ur filmen kan gå in på http://www.youtube.com/watch?v=qmodVun16Q4