Det begås ungefär 125 mord per år i Sverige. Vid 100 av morden är offret en man och vid 25 är offret en kvinna. Rent generellt borde därför mord på män uppmärksammas ungefär fyra gånger så mycket som mord på kvinnor.

Men så är inte fallet. I dagarna uppmärksammas morden på fem kvinnor med stora rubriker. Morden tillskrivs bland annat felaktig uppfostran av pojkar.

Det förtjänar dock att noteras att av de fem personer som gripits och häktats för morden är en från Mali, en från Irak och en från Serbien-Montenegro. Två av de gripna är svenska medborgare.

Dessa två hade möjligen kunnat uppfostras annorlunda, men svenska insatser för att ändra uppfostran i Mali, Irak och Serbien torde ha minimala konsekvenser.

Vad som behövs är effektivt polisarbete (vilket vi uppenbarligen fått i detta fall eftersom fem personer är häktade). Vi behöver också en effektiv lagföring, som inkluderar utvisning av grova brottslingar som inte är svenska medborgare. Det har vi inte fått än i de här fallen (vilket är naturligt med anledning av att så kort tid förflutit sedan brotten), men det finns dessvärre anledning att tvivla på att vi får det sedan rättsväsendet sagt sitt.