Modekedjan Vero Moda har börjat sälja tröjor med hammaren och skäran som motiv! Ja Du läste rätt, man har tagit in tröjor som har symbolen för den ideologi som är ansvarig för mer än 100 miljoner människors död! Mer än tusen (!!) gånger så många offer som för terrorattackerna mot World Trade Center i New York.

Moderata Ungdomsförbundet i Gävle upptäckte vad som var på gång och ordnade snabbt en protest utanför butiken, där man uppmanade till bojkott tills en ändrad policy införts. Efter en palaver beslöt Vero Modas chef i Gävle, Ove Jönsson att dra in tröjorna och skicka tillbaka dem till Danmark. I lokaltidningen Arbetarbladet var han dock helt ovillig att göra några kommentarer och tyckte att det inte var något att bråka om. Men tröjorna åkte tillbaka. Och Jönsson skyllde på den centrala inköpsavdelningen i Danmark, men ville egentligen inte ta på sig ansvaret för att ha skickat tillbaka tröjorna dit.

Polisen brukar jaga och åtala dem som bär nationalsocialistiska symboler på sina kläder och här försöker alltså en kommersiell modekedja marknadsföra en symbol som är ansvarig för mer än fem gånger så många offer som nationalsocialismen! Naturligtvis kan man räkna med att en liten grupp politiska extremister skulle vilja klä sig på det här sättet – men den som säljer varor av det slaget bör räkna med att kundantalet blir minimalt. Också på andra produkter.

Vero Moda har butiker i de flesta stora och medelstora städerna i Sverige (och i många andra länder). Det är minst sagt anmärkningsvärt att man ens kan försöka att sälja tröjor som de nämnda.

MUF i Gävle gjorde en snabb och resolut aktion. Hur är det på Din ort? Besök Din lokala Vero Moda-butik. Tala med butikschefen och om han inte vill ta till sig Dina argument kan Du arrangera flygbladsutdelning utanför. Tala med kunderna. Färdiga flygblad finns att hämta här (ppt-filer, kräver att Du har programmet power point). Filerna är tänkta som fram och baksida på samma blad. Framsida och baksida.