En minister och en före detta minister har lovat att ur egen ficka betala böter och skadestånd, som kan utdömas mot en kvinna som är åtalad för förtal. Det är Margareta Winberg och Berit Andnor det gäller och den de ställer upp för heter Ellen Hyttsten och är före detta landstingsdirektör i Jämtland. Hyttsten är numer direktör för avdelningen för hälso- och sjukvårdspolitik vid Sveriges Kommuner och Landsting (före detta Landstingsförbundet). Alla tre är socialdemokrater. Och de misstycker till att en tidigare journalist vid TV4 i Jämtland startat en äktenskapsförmedling inriktad på Uzbekistan. Journalisten, som heter Ralph Rentzsch, beskylldes av Hyttsten för att ägna sig åt trafficking, sedan han öppnat en äktenskapsförmedling på internet (http://www.fru.nu) inriktad på män och kvinnor från Uzbekistan.

Ellen Hyttsten skrev på landstingets webb-sida att Rentzsch ägnade sig åt trafficking, som enligt partikamraten justitieminister Thomas Bodström “är den mest hänsynslösa och förnedrande kriminalitet som jag någonsin hört talas om¨ (Aftonbladet 14/1 2002). Trafficking handlar om ”människohandel” kopplad till prostitution och är ett under senare år uppmärksammat brott. Rentzsch har öppnat sidan utan att ens ta betalt, vilket är brukligt för motsvarande helsvenska sajter, som vid det här laget förmedlat kontakter mellan tiotusentals par. Trots att Rentzsch alltså inte ens tog betalt blev han på en av skattebetalarna finansierad hemsida beskylld för grov brottslighet.

Han blev mycket illa berörd och verksamheten i hans företag, som hade flera offentliga institutioner som kunder, stördes. Han vände sig till åklagaren och anmälde Hyttsten för förtal. Normalt tar åklagaren inte upp anmälningar om förtal, eftersom brottet förtal lyder under reglerna för enskilt åtal. Det vill säga den som är förtalad får själv driva processen. I särskilt allvarliga undantagsfall kan dock åklagaren ta upp saken, vilket skedde när det gällde Ralph Rentzsch. Åklagaren Stig Andersson motiverade sin åtgärd just med att beskyllningarna mot Rentzsch framförts på en skattefinansierad hemsida och att de gjorts i tjänsten av en landstingsdirektör.

Hyttsten blev friad av tingsrätten, som dock var oenig. Åklagaren har överklagat den friande domen och saken ska nu prövas av Hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall. Det hör till saken att nämnden i en tingsrätt består av politiker och i en stad som Östersund lär en förkrossande majoritet vara socialdemokrater.

Och socialdemokraterna har engagerat sig i ärendet. Margareta Winberg, som då var vice statsminister, bjöd in samtliga jämtländska riksdagsmän (utom moderaten Ola Sundell) på middag och fick dem att ställa upp för att betala de eventuella böter och skadestånd som Hyttsten skulle kunna dömas till i tingsrätten. Det är minst sagt anmärkningsvärt att den lagstiftande maktens representanter så direkt försöker obstruera den rättskipande maktens beslut. Men det skedde. Betalning skulle ju ske om domstolen fastställde att Hyttsten var brottsling, inte annars. Bland dem som lovade vara med och betala fanns även socialminister Berit Andnor.

Nättidningen realtid.nu skriver att även Berit Andnors sambo, nyutnämnde generaldirektören för AMS, Bo Bylund har engagerat sig i saken. Han ska ha skickat ett brev till olika tidningar, som dock förblev opublicerat. Det skickades istället som e-mail från Berit Andnors riksdagsadress till Jämtlands ledande socialdemokrater. I brevet stod bland annat: ”Det här håller inte, förstår du väl? För då kommer andra, som jag, och säger vad du verkligen är, en mansschauvinistisk sk-tstövel som försöker trampa ned andra. Men det accepterar vi inte. Ska jag nu titta under sängen i framtiden, Ralph Rentzsch?”