Timothy McVeigh sitter sedan länge häktad för den bomb som för två år sedan sprängde Alfred P. Murrah Federal Building i Oklahoma City i luften. Bombdådet kostade 168 människor livet.

Bara några dagar efter dådet greps en person, Timothy McVeigh, som passade väl in på bilden av hur en skurk ser ut hos vänsterkretsarna kring president Clinton. Han hade, påstod man inledningsvis, varit med i en militant “högerorganisation”, Militian. Det visade sig dock efter en tid att McVeigh varit på ett enda möte och då med en bekant som ville introducera honom. Organisationen ifråga hade snabbt konstaterat att de inte var intresserade av att ha medlemmar av McVeighs kaliber. Likafullt sprids fortfarande myten att McVeigh var medlem i Militian. McVeigh är tillsammans med Terry Nichols anklagad för dådet.

Det påstås att McVeigh identifierats med hjälp av en lastbil från hyrbilsföretaget Ryder, som ska ha setts i Oklahoma City kort tid före dådet. Det är bara det att Ryder hyrt ut två nästan likadana lastbilar samma dag. Och bägge bilarna sågs i Oklahoma City. Den ena stannade till och med för att låta passageraren fråga om vägen till Alfred P. Murrah Federal Building. Om dådet var så välplanerat, som FBI låtit påskina, borde den skyldige åtminstone i förväg ha lärt sig vägen till målet för attentatet. Och om han kört vilse förvisso inte exponerat sig genom att fråga efter vägen hos allmänheten. FBI har inte brytt sig om att söka efter den andra bilen. Kanske för att mycket talar för att det var FBI själv som hade hyrt den! Det finns seriösa utredare som påstår att de federala myndigheterna själva på något sätt var inblandade i affären. Den konspirationsteorin har uppkommit sedan det visat sig att vare sig FBI-kontoret eller BATF-kontoret (Bureau on Alcohol, Tobacco and Firearms), bägge belägna i Alfred P. Murrah Federal Building, var bemannade när bomben exploderade. BATF har gjort sig känt som huvudansvarig för attacken mot David Koresh sekt i Waco Texas och en lång rad andra våldsdåd i statens namn.

Efterforskningarna efter attentatsmannen påminner mycket om den klantigt genomförda jakten på Olof Palmes mördare. En rad felaktiga uppgifter har spritts i pressen, uppgifter som nu när rättegången kommit igång avslöjas den ena efter den andra. Det har till och med visat sig att åklagaren inte har ett enda hållbart vittne som kan knyta Timothy McVeigh till brottsplatsen. Det sista vittnet från åklagarsidan försvann från listan i mitten av februari.

Det vittne som först påstods ha känt igen McVeigh på en teckning som FBI publicerade efter dådet lyckades inte peka ut McVeigh vid en vittneskonfrontation. Det berättade aldrig FBI. Det kom fram först under de förberedande rättegångsförhandlingarna. Vittne nummer två påstod sig ha sett McVeigh fly från bombplatsen, men FBI har själv avfärdat vittnet som inte trovärdigt. Det tredje och sista vittnet har inför rättegången förklarat att han inte är säker på vem han såg – om det var McVeigh eller någon annan. Polisen brydde sig aldrig om att låta vittnet (William Dunlop) delta i en vittneskonfrontation.

Bilen hyrdes i på företaget Ryder i Junction City. Den som hyrde bilen hade ett falskt körkort. Två personer på Ryder talade med den som hyrde bilen. De har visserligen pekat ut McVeigh, men de är i övrigt inte ense om vad som hände den dagen. Och den ene har gripits för ett flertal småbrott under senare tid. Hans trovärdighet är därmed starkt ifrågasatt.

Det enda kvarvarande vittnet är en bensinmacksföreståndare som säger att McVeigh tankade bilen drygt tio mil norr om Oklahoma City, natten innan bombdådet. Försvaret har emellertid upptäckt att just det vittnet tidigare sökt om ersättning för att han förlorat större delen av sin syn. Antingen är det en försäkringsbedragare eller ett falskt vittne…

Skurkar ska kastas i fängelse. Men i ett rättssamhälle har vi skyldighet att se till att det är skurkar och inte oskyldiga som kastas i fängelse. Palmeutredningen visar på ett skrämmande sätt vad som kan hända om det går alltför mycket politik i en brottsutredning. Oklahoma City är en amerikansk motsvarighet.