I Stockholm håller polisen på att göra sig av med 700 civilanställda. Som utan att vara poliser utfört polisens arbete. Det kommer troligen inte att märkas hos allmänheten. Det finns nämligen alldeles för många poliser. Som uträttar onyttiga saker.

Däremot finns det inte poliser nog för att bekämpa skurkar. Men det tycks varken den politiska ledningen eller polisledningen vara intresserad av.

Istället ägnar sig polisen gärna åt PR-insatser för att motivera sin egen existens. Men vilken existens är det som motiveras? Polisen satsar också gärna stort när de kan få visa upp sig och helst göra något som ger positiv publicitet.

300 poliser samlades i Stockholm för att bevaka när MC Sweden förvandlades till en lokalavdelning av Hells Angels. MC Sweden har ett trettiotal medlemmar. Polisens PR-resurser sattes in på att motivera bevakningen av Hells Angels. Kvällstidningarna försågs med utdrag ur straffregistren som det är olagligt för polisen att ens ta ut annat än i samband med brottsbekämpande verksamhet. Nu kunde allmänheten ges intrycket att det var en viktig insats som polisen gjorde. Mer än hälften av MC-medlemmarna var dömda för brott. Men vilka brott? Brott mot knivlagen och böter för 500 kronor var till exempel hela brottsregistret för en av medlemmarna (många hade också helt blanka brottsregister). En medlem blev åtalad för brott mot knivlagen när han under tjänstgöring som dörrvakt blev anmäld av en missnöjd person som inte släpptes in, och då befanns ha en fickkniv på sig, en fickkniv som han fått i present av sin fru.

35 poliser gjorde en stor razzia under PR-trumpetande hos en annan MC-klubb, i Nacka. Poliserna lyckades hitta ett hagelgevär. I pressinformationen glömde man att tala om att det inte var hos MC-klubben utan hos några tillfälliga besökare på en granntomt som geväret hittades.

Hundratals poliser kan också sättas in för att hindra ungdomar att dansa på Docklands. Också då under stora PR-insatser. Visst har man hittat narkotika. Men om man bland 1000 visiterade hittar narkotika hos ett halvdussin är fångsten mager i förhållande till insatsen. Och skulle samma razzia göras på Café Opera skulle fångsten bli betydligt rikare. Men det skulle inte ge lika bra press.

När Djurgården och AIK möts i fotboll eller ishockey kan det gå hett till. Polisen kan stila med alla sina resurser. Ridande polis, schäfrar i massor, sköldar och naturligtvis massor med kommunikationsutrustning och många guldbelamrade befäl. Vid en match 1996 sköt några AIK-anhängare av ett par fyrverkeri-pjäser i Globen. Ingen skadad. Polisen satte in ett femtiotal man med batonger för att slå sig fram mot det håll där man trodde att raketen skjutits av. Hur många oskyldiga som slogs ner och skadades lätt är svårt att säga. Tiotals var det i alla fall. En person låg kvar medvetslös och kunde få hjälp först efter matchens slut.

De här jätteresurserna finns aldrig till hands när moster Elsa blir rånad på sin handväska. Då får hon vara glad om det överhuvudtaget går att göra en polisanmälan, så att det går att få ut försäkringsersättning. Genom den totala desorganisationen inom polisen kan hennes anmälan dessutom valsa fram och tillbaka mellan olika avdelningar inom polisen. Och hon kan få både två och tre samtal från olika poliser som inte har en aning om ärendet – det är ju inte att tänka på att samma person på polisen skulle få avsluta ärendet.

Stora polisresurser satsas också på att övervaka hastighetsgränserna på motorvägar! För att inte tala om alla idiotiska saker som polisresurser satsas på vid vår gränser. Skurkar – svenska eller utländska – tar sig lätt igenom. Däremot för många vanliga hederliga utlänningar problem att ta sig igenom nålsögat.