Läser man ledande tidningar eller tittar på ledande TV-kanaler råder det ingen tvekan om att Frankrikes president Emmanuel Macron är omåttligt populär, medan USAs president Donald Trump är omåttligt impopulär.

Så är det inte alls. Macrons popularitet har sjunkit som en sten sedan han valdes till president i maj 2017. Han började på nivåer med instämmanden kring 45 procent, men arbetade sig sedan snabbt upp till 60 procent. I juni 2017 nådde han enligt institutet Ifop den hittills högsta siffran med 64 procent. Sedan har det gått rakt nerför och i de opinionsundersökningar som gjorts i november 2018 varierar instämmandena mellan 25 och 32 procent (nämnda Ifop, som mätte upp toppsiffran är det institut som anger 25 procent, de flesta kommer fram till sympatier på 26 procent). Eftersom de negativa reaktionerna ligger kring 70 procent är nettosympatierna negativa, cirka -45 procent.

De senaste fyra franska presidenterna har börjat högt i sympatier och sedan raskt tappat. Både Jacques Chirac och Nicolas Sarkozy har genomgående legat bättre till än Macron, sett till hur lång tid det gått efter tillträdet, medan socialisten François Mitterand hade det ännu motigare än Macron.

Macron vann en jordskredsseger i presidentvalets andra omgång med 66 procent mot Marine Le Pens 34 procent.

I USA ser det helt annorlunda ut. Donald Trump vann presidentvalet för att han tog hem flest elektorsröster, men han hade något färre röster än sin motkandidat Hillary Clinton (46 procent mot 48 procent för Clinton. När Trump tillträdde i januari 2017 hade han precis som Macron 45 procents sympatier. På ett halvår hade Trumps sympatier gått ner till 37 procent för att stanna ytterligare ett halvår under 40 procent. Sedan har Trumps sympatier gradvis gått upp till 49 procent. Och den senaste undersökningen från Rasmussen ligger på 49 procent sympatier och 49 procent ogllar. Om Macron får nettosympatier på -45 procent får Trump 0.

Jämfört över tid sedan tillträdet med de senaste fyra presidenterna har Donald Trump legat långt efter de bägge Bush, obetydligt efter Bill Clinton och i nivå med Barack Obama.

Bild: Official White House Photo, Shealah Craighead