Under den gångna veckan har mycket i media handlat om så kallad lyxrepresentation vid Tillväxtverket. Tillväxtverket är skapat för att bidra till näringslivets utveckling. särskilt då småföretagen. Verket kostar oss skattebetalare 500 miljoner i driftskostnader och över 3100 miljoner i bidrag, lån och annat stöd till näringslivet. Det finns goda skäl att diskutera om vi skattebetalare får valuta för de här pengarna. Och om de 350 anställda som kostar 220 miljoner om året i löner och lönebikostnader har gjort rätt för sig.

Istället för den diskussionen har den gångna veckans diskussion handlat om Tillverkets årliga personalsammankomst som avhölls på Grand Hotel i Stockholm och kostade 690 000 kronor (varav 165 000 för inbjudna talare). DN har räknat ut att det är 1476 kronor per person i kostnader för mat och dryck. För detta fick Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet sparken. Dock med full lön under de kommande tre åren.
Att ordna en fest om året för personalen är god personalpolitik. Inte minst i en verksamhet där de anställda är spridda över hela landet och där de dessutom arbetar i den statliga sektorn där förmånerna i allmänhet är magra. Det är liksom inte så mycket värt att få sedvanlig på personalrabatt på ett seminarium i ledarskapsutveckling, då är det bättre att jobba på Åhléns, ICA, Swedbank eller Volvo, där personalförmånerna kan betyda något för den privata ekonomin.

I genomsnitt har en anställd vid Tillväxtverket kostat 628.000 kronor i löner och lönebikostnader, vilket motsvarar en lön före skatt på 33.000 kronor per månad. Inga exceptionellt stora pengar. För att locka anställda måste man helt säkert erbjuda intressanta arbetsuppgifter och goda arbetsvillkor. En träff om året för 1500 kronor som komplement till lönekostnaden på 628.000 kronor låter på inget sätt orimligt. Men detta ganska rimliga blir en stor affär och leder till att generaldirektören får sparken. Media och politiker (i det här fallet Annie Lööf) silar mygg och sväljer kameler.

Vad får vi skattebetalare ut för de 3,6 miljarder som passerar genom Tillväxtverket. Ingen diskussion. Däremot all världens liv om en fest som kostar 0,2 procent av verkets personalkostnader, som i sin tur är 6 procent av den totala budgeten…