När Stefan Löfven besökte Donald Trump häromveckan berättade han för sin värd att Löfvens regering inte var ansvarig för den svenska migrationskrisen. Ansvarig var den tidigare regeringen och Löfven hade istället fått röja upp efter den tidigare regeringens misstag. Det är riktigt att den tidigare regeringen var ansvarig för migrationspolitiken (i samarbete med Miljöpartiet), men det är inte riktigt att Socialdemokraterna saknade ansvar. Partiet stödde politiken ända fram till någon vecka innan helomvändningen hösten 2015. Då för övrigt den tidigare regeringen helt var med på helomvändningen (med reservation för Centerpartiet, som tycks ha haft samma inställning som Miljöpartiet).

När Miljöpartiet nu planerar drakoniska begränsningar för dieselbilar hävdar de ansvariga inom partiet att det var den tidigare regeringens fel, eftersom den införde miljöpremier för dieselbilar och framhöll dem som särskilt miljövänliga. Svenska folket borde ha förstått bättre än att lita till (den dåvarande) regeringens felaktiga påståenden om dieselbilar. De som ”gick på” talet om dieselbilarna ska nu stå sitt kast ekonomiskt (begagnade dieselbilar har redan sjunkit kraftigt i pris). Det uppskattas kosta medborgarna 10 miljarder kronor att byta ut bilflottan från dieselbilar till det som just nu anses vara miljövänligt. När de tidigare miljöpremierna infördes höll Miljöpartiet tyst. Inte ett knyst om att dieselbilarna var ”farliga”. Det är först nu, tre-fyra år senare som man kommit på detta. Men man vägrar att ta ansvar för sin tidigare inställning. Det är medborgare som lyssnade på vad politikerna (från alla partier) sa, som nu ska betala.

När Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin besökte Budapest inför det ungerska valet (som hålls den 8 april) fick han frågor om konsekvenserna av den svenska migrationspolitiken och så kallade no go zones. Några no go zones finns dock inte i Sverige, enligt Fridolin i Budapest. Och inte enligt den svenska polisen heller. Den term som används är ”utsatta områden” (61 stycken) eller ”särskilt utsatta områden” (23 stycken). Fridolin ägnar sig alltså åt en lek med ord och det dessutom vid ett internationellt besök. Han besökte dock inte Budapest i egenskap av minister utan i form av miljöpartist och värd var den ungerska motsvarigheten till Miljöpartiet, som inte har något som helst inflytande på ungersk politik.

I tre aktuella fall framför alltså regeringspartierna rena lögner för att bygga upp positionen inför höstens riksdagsval. Låt dem inte komma undan med det!