I veckan inträffade det värsta våldsdådet någonsin i en amerikansk skola, genomfört av nationalsocialister. TV-våldet får nya offer, hette det.

Även om Contra är antisocialistisk, och vi vet att socialister (kommunister och nationalsocialister) ligger bakom en stor del av världens våldsdåd, måste vi konstatera att påståendena är tvivelaktiga från början till slut.

Så här ligger det till. För det första har amerikanska skolor drabbats av ännu värre våldsdåd tidigare. I Bath Michigan School dödades 45 personer (varav 38 elever) när en bomb sprängdes den 18 maj 1927. Bombmannen sprängde sig själv i luften. Det kan inte skylla på vare sig TV eller dataspel.

Det är inte heller bevisat att det var nationalsocialister som låg bakom dådet i Littleton, Colorado. Även om det hade varit en enkel och bekväm förklaring. Och nästan den enda förklaring som letade sig fram från USA till svenska media och löpsedlar.

Vi hamnar därför istället i en annan fråga: Ansluter sig svenska media utan att reflektera till den version av händelseförloppet som är politiskt gångbar?

Den första informationen som kom ut från de förskräckliga händelserna i Littleton var att våldsmännen var bögar. Såg vi rubriken “Bögar mördade 13 heterosexuella”? Nej. Det var tyst i Sverige, tills det kom fram en andra version, då det istället blev att nationalsocialister som låg bakom dådet. En tredje version var domedagsprofeter, en fjärde fans till rockartisten Marilyn Manson. En femte att de var så kallade Gothar. Det var säkert mer politiskt korrekt att det var nationalsocialister än bögar som var skyldiga till morden i Littleton. Men var det ena mer sant än det andra?

Innan vi går vidare måste vi understryka att det från Contras politiska utgångspunkt låter fullt troligt att det var socialister (nationalsocialister i det här fallet) som låg bakom dådet i Littleton. Det hade varit “bekvämt” och passat våra förutfattade meningar om hur socialister bär sig åt. Men det finns inga belägg för påståendet.

I amerikanska media, som trots allt ligger närmare dådet än svenska media, är den nationalsocialistiska varianten en av många hypoteser.

Vi vet inte vad som är sant. Men följande är belagda påståenden:

“The Trench Coat Mafia” (TCM) ansågs av andra elever vara bögar. De var sminkade och hade nagellack. De höll varandra i handen på skolan och sade själva att de var bisexuella. Påståendena om att Dylan Klebold hade en flickvän (som sålt tre vapen till honom) har dykt upp i svenska tidningar. Vilket troligen beror på att man inte klarat av att översätta den genuint amerikanska företeelsen “prom date”, dvs den “dam” som följde med Dylan på skolbalen, årets höjdpunkt i många amerikanska High Schools. Andra elever på Columbine High School retade TCM för att de skulle vara bögar. De trakasserierna togs upp på den egna hemsidan. TCM tyckte också genuint illa om de många idrottsaktiviteterna på skolan.

Det finns däremot inte mycket konkret substans bakom påståendet att de skyldiga var nationalsocialister, mer än att en av dem studerade tyska. Kamrater från tyskstudierna (bland annat den norske gästeleven Erik Veik) hävdar bestämt att TCM aldrig uttryckt rasistiska synpunkter, tvärtom att en av de skyldiga haft ett märke på kläderna med en överkorsad nazistsymbol, för att uttrycka sitt avståndstagande mot nationalsocialismen. Det finns också inlägg på datanätet AOL som skulle stödja den nationalsocialistiska hypotesen, men de inläggen gjordes efter dådet. Då var de skyldiga redan döda.

Men den 20 april, Hitlers födelsedag? Visst, den 20 april var uppenbarligen en dag som i förväg utsetts som “domedag”. Men varför vet vi inte. Däremot vet vi TCMs favoritband KMFDM gav ut sin sista skiva, “Adios” just den 20 april. Bandet upplöstes redan i januari, men den sista skivan med det ödesdigra namnet “Adios” släpptes först den 20 april.

De skyldiga var kriminella. De hade ett brottsregister som enligt amerikansk praxis hade strukits eftersom de (som omyndiga) hade avtjänat sitt straff. Vad som fanns kvar i registret var ett bilinbrott, som inträffat efter det att brottsregistret rensats. Men det hade alltså funnits mer. Det var alltså inte några “välanpassade medelklassungdomar”, utan ungdomsbrottslingar som misslyckats rejält i studierna och misstyckte till det mesta i skolan.

De skyldiga påstods ha särskilt inriktat sig på idrottsintresserade och “minoritetsgrupper”. Faktum är här att de sökte sig till biblioteket, inte till gymnastiksalen, trots att var full aktivitet på bägge ställena. Faktum är också att endast en av tretton dödade var färgad. Påståendena stämmer alltså även på dessa punkter dåligt med belagda fakta.

Den bilden kan dock förändras när polisen fortsätter sin utredning. Åtminstone den ene mördaren förde ju dagbok och där kan både det ena och det andra om motiven avslöjas.

Slutsatsen blir att medias bild inte återspeglar verkligheten. Och det är av det skälet vi tar upp frågan här i “Veckans Contra”. Vi kan helt enkelt inte lita på nyhetsförmedlingen i svenska media.

(tillägg gjorda 29 april)