Under fem år har Labour-partiet i Storbritannien jobbat för att bli en obetydlighet i brittisk politik. Detta genom att driva bort partiet från den mittenposition som gjorde att Tony Blair kunde vinna storsegrar i valen 1997, 2001 och 2005. När det var dags att välja partiledare efter Tony Blairs misslyckade efterträdare Gordon Brown var det lite tillbaka till det för-thatcheristiska Labour-partiet. Medlemmarnas röst spelade inte så stor roll, det var blockröster från fackförbunden som avgjorde valet. Det blev vänsterkandidaten Ed Milliband som vann. Trots att hans inte alls så vänsterinriktade bror David Milliband vann flest röster både i parlamentsgruppen och bland de vanliga partimedlemmarna.

Det var med ett gediget vänsterprogram som Labour gick till val nu i våras. Resultatet blev också det tredje sämsta som partiet uppnått sedan 1918. Många långvariga parlamentsledamöter fick sparken av väljarna och i Skottland, Labours traditionella styrkefäste, blev partiet nästan utplånat. De fick bara en enda plats av Skottlands 59 i parlamentet i Westminster.

Ed Milliband avgick dagen efter valet och som tillfällig partiledare utsågs Harriet Harriman, som dock inte kandiderar för att ta över posten permanent. För närvarande verkar det vara fyra personer som aspirerar på posten som Labour-ledare. Tre från den yttersta vänstern. Harriman har försökt tona ned Labours ökenvandring mot vänster, men hon har inte lyckats. De fåtaliga nyvalda parlamentsledamöterna från Labour står alla långt till vänster. MIttenkrafterna fick sparken. När Harriman förklarade att Labour inte skulle motsätta sig nedskärningar i bidragspolitiken, utan att presentera alternativa besparingar gjorde en femtedel av parlamentsledamöterna uppror och röstade mot partiledningen.

Under Ed Milliband utmanövrerades mittenorienterade personer i Labour och många tröttnade på politiken. Därför är det nu ett ännu mer vänsterorienterat Labour-party som ska välja partiledare. De fyra huvudkandidaterna heter Yvette Cooper, Andy Burnham, Jeremy Corbyn och Liz Kendall. Den sistnämnda har krävt att partiet ska återvinna sin trovärdighet genom att föra en balanserad ekonomisk politik. Följdriktigt verkar hon ha små möjligheter att bli vald. Favoriten i vadslagningen, Andy Burnham, står långt till vänster och tycker att den förlorande valplattformen var den bästa som Labour någonsin haft. Andrahandsfavoriten Jeremy Corbyn har uttalat sitt stöd för den grekiska Syriza-regeringen och vill ha högre skatter för företagen.

Labour fick i det senaste valet 30,4 procent av rösterna och förlorade 26 platser i parlamentet (i Sverige fick Socialdemokraterna 30,1 procent).

Det brittiska valsystemet gjorde att UKIP med 12,7 procent av rösterna bara fick en enda plats i parlamentet. Mest överrepresenterade var det vänsterinriktade skotska nationalistpartiet som fick 56 av Skottlands 59 parlamentsplatser (1 var till de konservativa, Labour och Liberaldemokraterna), trots bara 4,7 procent av rösterna (i hela landet).

Gör Labour som det ser ut när det gäller valet av ny ledare har partiet gjort sig omöjligt för många mandatperioder framöver. Ungefär som Labour innan Tony Blair.