Förhandsröstningen har börjat och nästa söndag, den 19 september, är det dags för det ”riktiga” valet. Förhoppningsvis deltar de läsare som är medlemmar i kyrkan i valet. Inte för att utse politiker, det kan du göra i riksdags- och kommunalvalen, utan för att utse representanter som du har förtroende för att de företräder dig som medlem i Svenska kyrkan.

Tyvärr har kyrkovalet blivit lite av en andra klassens övningsbana för riksdags- och kommunalvalen. Personer som inte lyckas slå sig in på ”de stora” listorna tar tacksamt emot en nominering till kyrkofullmäktige. Till och med de i princip ateistiska vänsterpartisterna ställer upp i kyrkovalet. Ledande är socialdemokraterna, som får sina många medlemmar som aldrig går i kyrkan i vanliga fall att gå och rösta på S i kyrkovalet. Ulla Löfven, statsministerns fru, kandiderar för att bli omvald till kyrkomötet. Gruppledare för S är Jesper Eneroth, son till infrastrukturministern Tomas Eneroth. Bland andra ledande socialdemokrater kan nämnas Wanja Lundby-Wedin, tidigare ordförande i LO. Miljöpartister, Liberaler, Kristdemokrater och Centerpartister ställer upp med egna kandidatlistor. Moderater ställer upp under namnet ”Borgerligt alternativ”. Även Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige kandiderar i valet.

Så finns det några grupper som inte kopplar sig till de politiska partierna. Himmel och jord ställer upp i sex (av tretton) stift. De säger sig vara för skog, klimat och miljö. Men låter i våra ögon som snarast tvärtom.  Gröna kristna i Stockholm är personellt kopplade till de så kallade fundamentalisterna som tidigare var en del av Miljöpartiet och vi får nog räkna dem som partigängare fortfarande, även om de inte vill (eller får) vara med på samma lista som Miljöpartiet. Ytterst tveksamt om de kommer att få någon plats i kyrkomötet.

I kyrkofullmäktige slåss man ofta mellan partierna på samma sätt som i kommunfullmäktige.

POSK – Partipolitikt Obundna i Svenska Kyrkan – samlar kyrkligt engagerade som inte tycker att partipolitiken har i kyrkofullmäktige att göra.

Frimodig kyrka är också partipolitiskt obundna. De står för en mer traditionell kristendom och är motståndare till mycket av det som under senare år fört ut Svenska kyrkan på djupt vatten.

Öppen kyrka hävdar sig också vara partipolitiskt obundna men står för mycket av den vänsterlinje som blivit förhärskande inom 68-kyrkan.

Vid kyrkovalet får man delta i val till kyrkomötet (för hela landet), stiftsfullmäktige (för stiftet) och kyrkofullmäktige (för församlingen). I kyrkofullmäktigevalet förekommer det lokala avvikelser från vilka partier som ställer upp. I en del mindre församlingar är det till och med så att det finns en gemensam lista där kyrkligt engagerade av skilda partipolitiska uppfattningar ställer upp tillsammans.

Vid senaste valet till kyrkomötet blev följande grupper representerade:
Socialdemokraterna 76
POSK 43
Centerpartiet 34
Sverigedemokraterna 24
Borgerligt alternativt (M) 22
Öppen kyrka 11
Frimodig kyrka 10
Vänsterpartiet 8
Liberalerna 7
Miljöpartiet 6
Utlandsförsamlingarna 2
Summa 251