Det har aldrig hänt förut, men den här utgåvan av Veckans Contra ska starta med den gångna söndagens predikotext, hämtad ur Johannesevangeliets sextonde kapitel: ”Det kommer en tid när den som dödar er ska tro att han tjänar Gud. Det kommer de att göra därför att de varken känner Fadern eller mig.” En text som ansluter till dagens förföljelser av kristna i framförallt Mellanöstern. Men också av terrorister i Väst som anser sig ha rätten att döda kristna. Samma söndag som detta var predikotext i Sverige angreps kyrkor i Surabaya i Indonesien av muslimska självmordsbombare som dödade minst tretton kristna gudstjänstbesökare.

Idag är kristna den mest förföljda religiösa gruppen i världen. I delar av Mellanöstern, där kristna samhällen har funnits i 2000 år, har IS och andra grupper tvingat kristna på flykt. När de inte har slagits ihjäl (Muhammed själv tyckte att det räckte med att kristna och judar belades med en extraskatt, jizya, däremot var det rätt att slå ihjäl dem som inte tillhörde ”bokens folk”. Dock skulle alla först få chansen att konvertera till islam).

Aldrig någonsin i historien har kristna förföljts på ett så omfattande vis som i dag. Det budskapet förs fram i rapporten Persecuted and forgotten? som lagts fram av organisationen Aid to the church in need. Rapporten granskar tretton länder.

I samtliga fall, visar rapporten, har situationen för kristna blivit sämre under de senaste åren, förutom i Saudiarabien, av den enkla anledningen att det knappast är möjligt att försämra villkoren för kristna där.

Enligt rapporten skulle kristendomen helt ha utplånats i Syrien och Irak om inte militären hade satt stopp för Islamiska staten och andra islamistgrupper, och om inte humanitär hjälp nått fram till den kristna minoriteten som tvingats på flykt.

Hotet från islamister tas upp då situationen i flera länder undersöks, exempelvis i Nigeria, Sudan, Iran och Egypten. Men rapporten studerar också situationen i Indien och Kina, där helt andra krafter ligger bakom förföljelsen av kristna. I Indien är det hindunationalister som riktar allt mer våld mot religiösa minoriteter. I Kina, och även Nordkorea, är det den kommunistiska enpartistaten som ser till att skruva åt tumskruvarna. Hårdare religionslagar och tillslag mot kyrkor har gjort att förföljelsen av kristna blivit värre.

Av världens 2,5 miljarder kristna lever 215 miljoner i länder där de utsätts för svår förföljelse. Ett par tusen kristna dödas varje år på grund av sin tro (det var fler under IS värsta tid). Det handlar i första hand om muslimska länder (konvertering från islam är i en del länder kopplat till dödsstraff). Allra värsta landet är dock inte ett muslimskt land utan det kommunistiska Nordkorea. Därnäst kommer Afghanistan, Somalia, Sudan, Pakistan, Eritrea, Libyen, Irak, Jemen och Iran.

Bild: Koptisk kyrka i Kairo, Egypten,, ett land där den kristna minoriteten utsatts för en rad våldsdåd. Foto Ashahyou/Wikipedia.