Kristdemokraternas ordförande Ebba Busch Thor har förklarat att hennes parti kommer att arbeta för att genomdriva partiets politik. För det har hon fått mycken utskällning av politiska motståndare. Det verkar vara fel att arbeta för att Riksdagen ska genomföra det egna partiets politik. Åtminstone om det råkar vara så att ett av redskapen för att genomföra partiets politik heter Sverigedemokraterna. Underförstått verkar det som om det enda rätta är att rösta emot allt som Sverigedemokraterna är för och för allt som Sverigedemokraterna är emot. Fast lika fel är det att ta reda på hur Sverigedemokraterna tänker rösta. Så är det naturligtvis inte. Driver partiet en viss politik bör man vara glad för att andra vill rösta för den.

Under förra mandatperioden röstade Sverigedemokraterna mer för regeringens än för oppositionens politik. Under förra mandatperioden röstade S/MP/V gemensamt med Sverigedemokraterna i 61 procent av alla huvudvoteringar. Sverigedemokraterna röstade med M/C/L/KD i bara 24 procent av huvudvoteringarna. Detta enligt Riksdagens utredningstjänst. Socialdemokraterna brukar tala tyst om att de regerade med Sverigedemokraternas stöd. Men det var vad de gjorde. S/MP/V hade ingen egen majoritet. De behövde Sverigedemokraternas stöd, och de fick det i mer än hälften av alla voteringar.

I Riksdagens utskott, där besluten förbereds, har man vid de formella sammanträdena låtsats inte tala med Sverigedemokraterna. Men Sverigedemokraterna har ändå avgjort många ärenden. Det är ju fullt möjligt att en liten justering kan få Sverigedemokraterna att rösta för det egna förslaget, varför då inte göra den lilla justeringen och vinna framgång i huvudfrågan? Det har Socialdemokraterna mycket framgångsrikt gjort under den förra mandatperioden. Men även oppositionen försökte och ibland har den lyckats. Men det var ju tabu att ens fråga vad Sverigedemokraterna tyckte. Många mötesordföranden har gått runt problemet genom att ställa frågan om allas inställning genom att ”gå laget runt”. Då har även Sverigedemokraterna haft chans att yttra sig. Och de andra har lyssnat.

Svenska folket röstar till 80 procent på andra partier än Sverigedemokraterna. Men är 80 procent av de valda ombuden idioter som inte vill arbeta för sin egen politik eller den politik de lovat väljarna att driva? Så är naturligtvis inte fallet. Det är bara i en rent lögnaktig och falsk retorik som det låter som om man inte har något med Sverigedemokraterna att göra.

Nu vill Kristdemokraterna berätta öppet vad som varit självklart för väljarna sedan länge. Sverigedemokraterna har fått stöd av var femte väljare och att bortse från dem är omöjligt om man vill genomföra någon politik alls. Det är därför inget sensationellt som sägs när Ebba Busch Thor som andra partiledare (efter Jimmie Åkesson) går ut och säger att hon kommer att arbeta för partiets politik. Det märkliga är att inte de andra sex riksdagspartierna har sagt samma självklarhet, även om Ulf Kristersson antytt att han kanske också kommer dithän.

Foto: Wille Öhgren/Wikimedia Commons