Pierre Schori har tagit i med brösttoner för att han hindrats att bli FN-administratör i Kosova. Det finns en skandal i historien. Att Schori föreslagits till posten av EU. Att andra parter sätter stopp för dårskapen hedrar dem.

Pierre Schori har på allt sätt visat att han är synnerligen olämplig för internationella uppdrag. Till och med Ingvar Carlsson och Göran Persson har varit förnuftiga nog att sätta stopp för hans ambitioner att bli svensk utrikesminister.

Schori har gjort sig känd för att vara mjuk mot kommunister. Det har till och med i olika sammanhang offentligt hävdats att han varit agent för den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB. Hur det var med den saken kan vi inte uttala oss om bestämt. Men vi vet med säkerhet att han agerat som vore han KGB-agent.

Pierre Schori backade på 1960- och 1970-talen upp det kommunistiska angreppet mot Sydvietnam, som gjorde att Sydvietnams folk idag försmäktar under samma kommunistiska diktatur som i norra Vietnam. Han besökte tillsammans med Olof Palme Fidel Castro på Kuba och uttalade efteråt sitt stora gillande av Kubas bödel och diktator som han i en tidningsintervju beskrivit som en man med en renässansfurstes bildning. Fidel Castro som idag på nytt fängslar oppositionella och avrättar flyktingar från fängelseön, som av folkmordsexperten Rudolph J. Rummel beräknas ha 100.000 liv på sitt politiska samvete.

Pierre Schori motarbetade bestämt de baltiska folkens frihetssträvanden under 1980-talet och arbetade tillsammans med dåvarande utrikesministern Sten Andersson för fortsatt sovjetisk ockupation och för fortsatt kommunistdiktatur.

Det är en skandal att en sådan man kan anförtros uppdraget som svensk FN-ambassadör. Det är en skandal att en sådan man kan föreslås till en internationell post av EU.

Det hedrar USA att man satt stopp för dårskaperna. Vi antar att det är Condoleezza Rice som ligger bakom detta. I den mån Contra genom att sprida information om Schori till amerikanska nyckelpersoner bidragit till att sätta stopp för Schori tar vi åt oss en liten – om än obetydlig – del av äran för att Kosovas folk slipper Pierre Schori.