I skuggan av riksrättsåtalet mot Bill Clinton [Contras kommentar från den 27 september, Låt Bill Clinton sitta kvar! (Al Gore är ett ännu sämre alternativ) finns på och attackerna mot Irak (som knappast lär få Saddam Hussein att avgå) kan Kina slå till mot sina dissidenter – utan att förorsaka jätterubriker. Det är precis vad som sker.

I början av veckan hölls rättegångar mot Qin Yongmin och Wang Youcai. De två oppositionella hade försökt organisera Kinas Demokratiska Parti (se länktips nedan). Det är första gången som kinesiska oppositionella försöker utnyttja konstitutionen och faktiskt bilda ett nytt parti, något som är tillåtet i teorin, men inte praktiken. Qin och Wang och andra har på sina hemorter (Wuhan respektive Hangzhou) försökt få partiet officiellt registrerat. Myndigheternas svar är att de kastas i fängelse. Rättegångarna mot Qin och Yang hölls i veckan. Ingen hade lyckats få en försvarsadvokat, sedan myndigheterna gett de lokala advokaterna “rådet” att inte ställa upp för de åtalade. Inga vanliga åhörare släpptes heller in, trots att många oppositionella, liksom flera journalister, försökte få tillträde. Ett par släktingar fick dock tillträde till rättegången och kunde efteråt berätta för utländska journalister. Några domar är dock inte klara än.

Tre års koncentrationsläger blev det däremot för Xu Wangping, också han medlem i Demokratiska Partiet. Xu greps i oktober och rättegången har inte varit känd i Väst, förrän vänner till Xu kunnat berätta för centret för mänskliga rättigheter i Hongkong. Xu satt fängslad i åtta år efter krossandet av demokratirörelsen på den Himmelska Fridens Torg i juni 1989 (han greps inte förrän 1990, så han släpptes ur fängelset först i juli i år).

Kina är fortfarande en järnhård diktatur där inga andra än kommunistpartiet kan påverka de politiska besluten. Den smygande kapitalismen inger dock hopp om att det ska öppnas vägar för demokratin att underminera det kommunistiska systemet. Försöken att registrera Demokratiska Partiet påminner om vad sovjetiska dissidenter prövade i början av 1970-talet. Det tog sedan tjugo år innan kommunismen föll.