Annie Lööf (och Jan Björklund) lovade i valet 2018 att en röst på deras respektive partier var en röst på Ulf Kristersson som statsminister. Vi vet alla vad som hände sedan.

Nu, sommaren 2021, får vi först höra av Annie Lööf att JÖKen innehåller ett uttalande att Vänsterpartiet ska utestängas från allt inflytande under mandatperioden (något som stämmer), varefter Centerpartiet helt anpassar sig till den politik som Vänsterpartiet driver, till och med så långt att en av Centerns hjärtepunkter i JÖKen (fria hyror i delar av nyproduktionen) inte längre gäller. Det kan noteras att Socialdemokraterna, som inte i sak håller med om punkten, lojalt ställt sig bakom den som en del av JÖKen och något man lovat Centern (och Liberalerna) 2019 och som man därför kommer att hålla fast vid.

Vi får vidare av Annie Lööf höra att Moderaterna och Kristdemokraterna röstat mot förslaget om fria hyror genom att stödja misstroendeförklaringen i måndags. Ingen av de ledamöter från Moderaterna och Kristdemokraterna som röstade för att avsätta Stefan Löfven (något de stått upp för sedan 2018), hade dock en aning om att de röstade mot fria hyror, något som bägge partierna stått upp för sedan länge.

Samtidigt som Annie Lööf har sin egen märkliga tolkning av varför riksdagsledamöterna röstade för att avsätta Stefan Löfven och hon backar från en av de viktigaste punkterna för att Centern gick med på att stödja Stefan Löfven 2019 kommer hon med nya propåer i skattefrågorna. Att en ny ”juniöverenskommelse” (JÖKen igen!) ska innehålla ett vaktslående om de tankar som ligger bakom ISK (Investeringssparkontot), en fråga som Socialdemokraterna fiffigt nog ifrågasatt för någon månad sedan och som de haft minimala möjligheter att få igenom Riksdagen. Det blir billigt att köpa Annie Lööfs stöd den här gången.

Om det blir en ny statsministeromröstning utan nyval gäller det att den föreslagna personen får högst 174 nejröster (och minst en ja-röst).

Så här ser läget ut i Riksdagen just nu:

M 70 + SD 62 + KD 22 + L 19 + Emma Carlsson Löfdahl = 174
Emma Carlsson Löfdahl valdes som liberal men har tvingats lämna partiet och är ”vilde”, hon har meddelat att hon lämnar Riksdagen den 31 augusti och då ersätts av en liberal. Av Centerpartiets ledamöter röstade Helena Lindahl för Ulf Kristersson som statsminister 2018.

S 100 + MP 16 + C 31 + V 27 + Amineh Kakabaveh = 175
Amineh Kakabaveh valdes in som vänsterpartist men har tvingats lämna partiet och är ”vilde”. Av Centerpartiets ledamöter röstade Helena Lindahl 2018 nej till Stefan Löfven som statsminister, hon gjorde det i kraft att vara personvald (inkryssad) i Västerbottens län.

Foto: Centerstudenter