Chefen för de röda khmerernas säkerhetstjänst (Santebal), Kaing Khek, vanligen kallad Duch, försvann spårlöst 1979, när de röda khmerernas regim störtades. Han ansågs då ha varit ansvarig för dödandet av 14 000 personer i slutet av 1970-talet. Han finns med på en förteckning om FN upprättat över personer som bör ställas inför rätta för brott mot mänskligheten. Man har allmänt antagit att Duch var död. Men nu har den välkända Hongkong-tidningen Far Eastern Economic Review hittat Duch och intervjuat honom. Duch blev omvänd och engagerade sig i kristendomen. Han har sedan under olika antagna namn arbetat i internationella hjälporganisationer, fram till 1998. Han är idag 56 år.

Han förklarar att han är beredd på att ställas inför rätta och känner djup ånger inför vad han gjort. Detta till skillnad från andra röda khmer-ledare som gett sig till känna och kommit med olika bortförklaringar och lever fria i Kambodja idag. Bara en enda av de röda khmerernas bödlar, Ta Mok, sitter arresterad. En av den nuvarande kambodjanska regeringens talesmän, Khieu Kanharith, visar stämningen: “Jag är förvånad att Duch talar. Han kanske har blivit galen. Naturligtvis bör Duch åtalas, men det är upp till domstolen att fatta beslut.” Duchs vittnesmål skulle kunna bli förödande för många politiskt ledande kambodjaner och sedan det nu blivit klart att han lever undrar man hur länge det dröjer innan någon försöker ta livet av honom.

Duch var chef för Tuol Sleng, ett gymnasium som gjordes om till fängelse. Sedan fångarna tvingats bekänna att de till exempel var spioner för USA avrättades de på fältet utanför. Bara sju personer uppges ha överlevt Tuol Sleng, som idag är museum över folkmordet.