Högerorienterade studenter som vill protestera mot den tilltagande ras- och könsdiskrimineringen vid amerikanska universitet (där det främst är vita anglosaxiska män som drabbas, de krävs ofta på högre betyg och prestationer för att komma in på olika kurser) har över hela landet satt igång en protestvåg i form av “Affirmative Action Bake Sales”, vilket kanske skulle kunna få namnet “negerbollsförsäljning” på svenska.

Grundkonceptet är att studenter säljer kakor på universitetsområdet, med olika priser för olika grupper. En vit manlig student kan få betala en dollar för en kaka, medan en svart kvinnlig student får betala 10 cent för samma kaka. Syftet är att få till stånd en diskussion om den diskriminering som nu sker i form av de diskriminerande regler som brukar kallas “affirmative action” (i praktiken ofta lägre intagningspoäng för negrer, latinamerikaner och kvinnor). På många universitet har ledningen försökt förbjuda kakförsäljningen. På vilka grunder är svårt att förstå. Några har dock anfört att aktionen i sig skulle kunna skapa “oro”. Varvid kakförsäljarna svarar med att yttrandefriheten i den amerikanska konstitutionens första tillägg faktiskt även gäller vita manliga studenter. Och att den diskriminering som försäljarna gör sig skyldiga till är något som universitetens antagningsnämnder sysslar med dagligen.

Kakrebellerna retar det politiskt korrekta etablissemanget genom att avslöja deras egen politik som löjlig. En extra finess är att de studenter som priviligieras av universiteten genom kakupproret faktiskt får extra privilegier genom lägre priser på kakorna…

Det hindrar inte att vänsterextremister anföll republikanska kakförsäljare vid University of Washington. Vänsterextremisterna kastade kakor på golvet och polisen måste tillkallas. Polisen gjorde emellertid ingenting, den frågade universitetsledningen vad som gällde och universitetsledningen krävde att kakförsäljningen skulle stoppas, trots att det var vänsterextremisterna som med våld angrep de fredliga kakförsäljarna. UWs styrelse skrev ett öppet brev och protesterade mot republikanernas aktion, utan att med ett ord beröra att republikanerna med våld överfölls av vänsterextremister.

University of California-Irvine stoppade också kakförsäljningen med motiveringen att den var diskriminerande. Northwestern University hotade att kalla på polis om inte kakförsäljningen stoppades. Southern Methodist University stoppade försäljningen efter 45 minuter osv.

Kakförsäljningen kombineras ofta med namninsamlingar för att förbjuda universiteten att samla in uppgifter om studenternas “ras”, särskilt i samband med intagningar och anställningar.

De politiskt korrekta vänsterkrafterna känner sig allvarligt hotade av kakrebellerna. För kakrebellerna driver med de politiskt korrektas hjärtefråga. Och något som man kan driva med riskerar alltid att förlora.