I dagarna kom boken “Unfit for Command” ut i USA. Den handlar om den demokratiske presidentkandidaten John Kerry och hans insatser under Vietnamkriget.
Känt sedan tidigare är att John Kerry gjorde en rekordkort karriär som patrullbåtschef i Vietnam. Han blev hemförlovad efter användning av en specialparagraf som gav den som blivit sårad tre gånger möjlighet att lämna Vietnam. Två av gångerna han sårades behövde han inte ens uppsöka läkare. Den tredje gången blev han omplåstrad, men fortsatte tjänstgöringen utan en dags avbrott.

Kerry fick en “Silver Star” medalj för sina insatser. I den nya boken hävdas det att om cheferna känt till bakgrunden hade det aldrig blivit någon medalj. Kerry fick medaljen för att han sköt ner en fiende. Veteranerna hävdar att det handlade om en flyende civilklädd tonåring. Ynglingen var dock försedd med ett granatgevär.

Enligt motiveringen för medaljen var Kerry chef för en grupp på tre patrullbåtar på Dong Cung-floden. När båtarna närmade sig sitt mål blev de utsatta för intensiv beskjutning. Kerry gav order om anfall och alla båtarna öppnade eld. Kerry landsteg omedelbart framför fienden. Man tog en del vapen. Kerrys båt fortsatte längre in i fiendeland och landade tre meter från en raketställning och jagade fienden på flykten.

John O’Neill som är medförfattare till “Unfit for Command” har talat med dem som var med. Enligt besättningsmannen Michael Medeiros hade de tre båtarnas chefer en överenskommelse hur de skulle handla. Först i land var en båt under befäl av Doug Reese. Reese och andra soldater landsteg, dödade ett antal kommunister och erövrade vapen. Kerry var inte med.

Kerrys båt fortsatte nedströms och träffades av en granat. En ung Vietcong-soldat tittade upp ur ett hål med ett granatgevär. Det var oklart om det var laddat. Tom Belodeau sköt Vietcong-soldaten i benet när han flydde. Kerry and Medeiros gav sig av efter den flyende soldaten och sköt ihjäl honom. I normala fall får man inte medalj för insatser som Kerrys. Men hans chefer kände inte till hela händelsförloppet. Kerry fick medaljen två dagar efter händelsen, utan någon närmare kontroll av händelsförloppet.

I boken berättar George Bates om åtskilliga patrulluppdrag tillsammans med Kerry. Han kommer särskilt ihåg en händelse vid Song Bo De-floden. Med Kerry i täten kom båtarna till en by med tre-fyra hyddor. Grisar och hönor bökade i jorden. Det fanns inga tecken på att byn sympatiserade med fienden. Bates menade att det naturliga borde ha varit att fortsätta längs floden. Men Kerry styrde in mot byn och sköt ihjäl djuren med k-pisten. Han tände också eld på hyddorna med sin Zippo-tändare.

Boken ges ut med finansiering från några rika personer i Texas. Kerry-sidan hävdar att finansiärerna också är bidragsgivare till George W. Bush kampanj. Bush-kampanjen tar avstånd från boken.