En natt sov jag över på ett motell för lastbilschaufförer i sydöstra Armenien (staden hette Goris), ungefär fem mil från gränsen till Iran. Landsvägen mellan Europa och Iran gick precis utanför motellrumsfönstret.

Armenien är ett djupt kristet land och de dagar jag tillbringat i andra delar av landet gav syn för sägen. Många präster, munkar och nunnor. Ett välordnat och sedesamt land.

Men här på gränsen till Iran var det helt annorlunda. Motellet hade parabolantenner och ett hundratal kanaler att välja på (fler än jag sett på någon annan plats i världen). På de allra flesta fanns porrfilmer på diverse för mig okända språk (jag utgår från att det var persiska, arabiska och azeriska). Längs landsvägen stod invånarna (armenier) och sålde Coca Cola-flaskor (plastflaskor på 1,5 eller 2 liter) som inte innehöll Coca Cola, utan det inhemska, ganska dåliga vinet (när jag senare besökte Georgien var vinet av en helt annan, gudomlig, kvalitet). Man kunde utgå från att både lastbilschaufförerna och tulltjänstemännen vid den armenisk-iranska gränsen, förutom de armeniska säljarna, tjänade bra på hanteringen.

Jag lärde mig den praktiska vägen vad muslimerna i Iran var intresserade av: Porr och alkohol.

Bild: Alkoholförsäljning på landsvägen till Iran. Foto: C G Holm.