Amnesty International berättade i veckan att man kände till 33 personer som sitter fängslade i Kina med till synes enda motivering att de uttryckt sina åsikter på internet. Ytterligare två personer har dött i fångenskap för att de deltagit i diskussioner på olika internetsajter.

Den kinesiska kommunistdiktaturen utövar en järnhård kontroll över internet. För några år sedan insåg man att landets utveckling skulle hämmas om företag och invånare inte fick tillgång till nätet. Men för att nätet inte skulle bli en inkörsport för oppositionell verksamhet såg man till att de enda lagliga uppkopplingsvägarna går via av regimen kontrollerade servrar, som ser till att information från sådana sajter som Amnesty Internationals stoppas. Vidare stoppas seriösa internationella informationskanaler som BBC och den brittiska vänstertidningen The Guardian. En förteckning över sajter som blockeras av den kinesiska regeringen finns på http://code.law.harvard.edu/filtering/list.html

Det finns ungefär 60 miljoner internetanvändare i Kina, men var och en av dem riskerar att utsättas för förföljelse om de besöker olämpliga sajter (som ännu inte spärrats) eller gör olämpliga inlägg på anslagstavlor.

Men i Väst har vi sett hur hackers ständigt ligger före olika kontrollförsök, och förhoppningen är naturligtvis att man även i Kina lär sig att gå runt restriktioner. Med 60 miljoner människor som internetanvändare (5 procent av Kinas befolkning) lär det vara åtminstone några hundra tusen som kommer att bemästra tekniken att gå runt kontrollerna. De dagar är svunna när den kinesiska regeringen kunde kontrollera nyheterna så totalt att det tog tio år innan kineserna blev medvetna om den första amerikanska månlandningen.
Internet kan mycket väl utvecklas till en krutdurk som medverkar till att krossa en av de sista kommunistiska diktaturerna i världen. Regimen själv gör ju sitt bästa för att montera ner det kommunistiska ekonomiska systemet, som förorsakat kineserna så stort lidande. Men hittills har man inte visat minsta tendens att mjukna när det gäller det politiska förtrycket. Frågan är om den linjen kommer att vara hållbar i längden med ett folk som vet vad som händer i omvärlden.