I veckan hölls den första debatten mellan de sjutton (!) registrerade republikanska kandidaterna i det amerikanska presidentvalet. Fox News stod för arrangemanget och hade tvingats dela upp debatten i två heat. Ett för de tio som fått starkast stöd i opinionsundersökningarna och ett för de sju återstående. Huvuddebatten samlade nästan 25 miljoner tittare!

Nästa debatt ordnas av CNN den 16 september.

Det hade kunnat vara så att någon kandidat gjorde extremt bra ifrån sig eller att någon gjorde bort sig rejält. Så var dock inte fallet. Alla bör kunna hänga med till nästa omgång, valet är ju inte förrän om femton månader och de första primärvalen om fem månader.

Granskar man kommentarerna efter debatten verkar alla anse att “deras favorit” vann och deras hatobjekt förlorade. Dagens Nyheter kan sätta rubriken att Donald Trump blev utbuad. Vilket dock enbart gällde när han vägrade att (som de övriga nio) lova att han inte skulle ställa upp som oberoende om han inte blev Republikanernas kandidat. Publiken bestod av republikaner och de gillade inte att någon inte lovade att under alla förutsättningar backa upp partiet. I övrigt tog Trump hem jubel och applåder för det mesta han sa. Han dominerade i mycket debatten, men kanske inte på det sätt som går hem hos dem som röstar i primärvalen. Dit går engagerade väljare som registrerat sig som anhängare till ett parti. Det är en ganska annorlunda grupp jämfört med “politikerhatare” som älskar Trumps hårda rallarsvingar mot etablissemanget i Washington.

Annars gav de tio kandidaterna i huvuddebatten ungefär vad man kunde förvänta sig.

Jeb Bush försökte hålla sig utanför de stora kontroverserna och låg lågt, vilket säkert är en klok strategi om man vill få stöd från många olika grupper inom partiet.
Ben Carson har ingen politisk erfarenhet och det straffade sig. Han har blivit känd för sina slagkraftiga uttalanden, men av dessa märktes inte mycket denna gång. En oväntat svag insats.
Chris Christie gjorde inte heller mycket väsen av sig i debatten, utom då han deltog i ett hårt replikskifte med Rand Paul om säkerhetstjänsternas övervakning av “vanliga amerikaner”. Christie är för, Paul mycket starkt emot.
Ted Cruz tog hem de han ville nå, de som tycker att invandringen från Mexiko är ett stort problem. Han är också Teaparty-rörelsens favorit.
Mike Huckabee gick hem hos den kristna högern
John Kasich hade knipit den tionde platsen i debatten i sista stund (och puttat ut Carly Fiorina). Kasich tillhör de moderata republikanerna och han var på hemmaplan i delstaten där han är guvernör, Ohio. Han hade därmed stort stöd från publiken i auditoriet. Han blev också vänsterpressens favorit genom att berätta att han nyligen varit på ett “gay-bröllop”
Rand Paul gjorde bra ifrån sig för att vinna libertarianer och isolationister
Marco Rubio tillhör de moderata i mitten och han får väl allmänt sett ha gjort bättre ifrån sig än Jeb Bush
Donald Trump gick hem bland Washington-hatarna.
Scott Walker tog hem dem som vill ha hårda tag i ekonomin och strama tyglar för fackföreningarna.

Fem av kandidaterna vann sina utpräglade segment av det republikanska partiet. Carson var svagare än väntat. De fyra etablissemangs-kandidaterna gjorde varken några stora framsteg eller misstag.
Vad gäller B-debatten ansågs allmänt att Carly Fiorina var överlägsen vinnare – men hur hade hon klarat sig bland de “stora pojkarna”? Det fick vi inte veta. God tvåa i B-laget var Bobby Jindal.