Statsministern har i veckan skrivit några sanningens ord om Vänsterpartiet i Dagens Nyheter. Han talade om hyckleri och populism, som kännetecknande drag för Vänsterpartiet. Den stora del av journalistkåren som sympatiserar med Vänsterpartiet (35–40 procent enligt undersökningar vid Göteborgs Universitet) kände sig illa berörda och kastade sig över Persson. Som vanligt av fel skäl.

Ett stycke i den långa artikeln i Dagens Nyheter handlade om hur opålitligt Vänsterpartiet var. Det var där orden hyckleri och populism användes. Även om ordet hyckleri mest var ett självmål, eftersom artikelförfattaren Persson själv samarbetar med hycklarna och populisterna för att få ihop sin majoritet. Det är väl om något hyckleri?

Annars är beskrivningen träffande. Vänsterpartiets omoraliska politik måste avslöjas. Partiet har aldrig tagit något ansvar för vårt land eller dess invånare. I den mån man varit intresserade av något lands intressen har det rört andra länder, längre österut.

Men den fina beskrivningen av Vänsterpartiet var ett enda stycke i Göran Perssons artikel. Resten handlade egentligen om att han ingenting lärt. Han räknar i detalj upp vad som skapade den svenska krisen och lovar att den politiken ska antingen fullföljas eller återinföras. Det visar sig att Göran Persson inte tagit det minsta intryck av sin påstått gode vän Tony Blair eller av Gerhard Schröder. Snarare är det Gudrun Schyman han tagit intryck av. En sådan politik kan bara leda i en riktning: Tillbaka till den kris landet råkade i efter Mellanöstern-krisen 1991. Och det utan att Saddam Hussein behöver invadera något nytt land.