På söndag är det val till Europaparlamentet. För närvarande är nio partier från Sverige representerade. Efter söndagens val lär det bli åtta, samma partier som i Riksdagen.

Men har vi något val? De två partier som tidigare var kritiska till ett svenskt EU-medlemskap (V och SD) har ändrat uppfattning och vi har nu åtta EU-positiva partier att välja på.

Nästan alla partier säger att klimatet är en viktig fråga. För oss som inte är klimatalarmister finns inget tryggt alternativ att välja på.

Två partier, S och C, för fram kampen mot extremismen på sina valaffischer. Det handlar dock inte om islamistisk extremism utan nationalsocialister (sossarna har till och med ett suddigt hakkors på sin valaffisch), som det uppskattningsvis finns cirka 500 av i hela landet (0,005 procent av befolkningen). Att driva en politik som delas av 99,995 procent av befolkningen är inte att ge något alternativ.

Alla partierna (utom Miljöpartiet) lovar att säga nej till höjda EU-avgifter, Sverige har vetorätt precis som de andra medlemsländerna. Är det någon som tror att partierna kommer att hålla det löftet?

Alla partierna (utom Miljöpartiet) säger nej till EU-skatter. Är det någon som tror att väljarna får motståndet mot EU-skatter levererat när skon klämmer? (Lyckligtvis kan själva EU-fördraget sätta stopp för skatterna).

Alla partier säger sig vara för subsidiaritetsprincipen, att besluten ska fattas på så låg nivå som möjligt. Men det gäller inte för partiernas favoritfråga, som naturligtvis ska beslutas på EU-nivå och då i enlighet med det egna partiets linje. Miljöpartiet vill att klimatbeslut ska fattas på EU-nivå. Sossarna vill att arbetsmarknadsbeslut ska fattas på EU-nivå (men nåde de länder som inte vill acceptera ”den svenska modellen”). Centerpartiet slår vakt om jordbruksstödet, Moderaterna och Kristdemokraterna slår ett slag för kärnkraften på sina valaffischer, trots att det är en fråga som borde skötas av varje land för sig. Och så vidare.

Det enda partiet som har en politik som man kan lita på är Liberalerna, som vänder sig till den lilla grupp som vill göra en superstat av EU. Frågan är om de är tillräckligt många för att skrapa ihop 4 procent av rösterna.

Väljarna har inte mycket att välja på.