Så fort poliser och åklagare samlas konspirerar de för att utveckla nya metoder för att kuva de uppstudsiga medborgare som ännu inte kastats i fängelse. Hur var det den gamle länsmannen indelade mänskligheten? Jo i två grupper, åtalade och ännu inte åtalade.

I förra veckan träffades poliser, åklagare och domare från EU plus Norge, Tjeckien och Polen i Solna. Värd var det svenska Riksåklagarämbetet.

Mötet vänder sig nu till Europakommissionen, Europarådet och de enskilda medlemsländerna i EU för att skapa en övervakningsapparat som får Orwells 1984 att framstå som en oskyldig dagislek. “Farbror Blå” och hans kumpaner kräver att internetoperatörer ska spara information om e-posttrafiken så länge att rättsväsendet kan spåra misshagliga brev. För att kunna göra detta krävs registrering och lagring av all trafik på Internet och via e-post samt registrering av alla hemsidor Du har besökt!

Den brittiske riksåklagaren David Calvert-Smith uttalade sig bekymrat om bredbandsutvecklingen. Bredbandsbolagen tar nämligen för det mesta betalt genom en månadsavgift och då försvinner den registrering av trafiken som internetoperatörerna gör för att kunna fakturera – den gigantiska informationsmängd som internetoperatörerna sitter på idag försvinner så fort fakturan är betald. I framtiden finns det ingen anledning för operatörerna att samla på informationen alls, vilket irriterar de uniformerade varelser som aldrig hört talas om ord som ”brevhemlighet” eller ”telehemlighet” – två begrepp som finns med i den svenska grundlagens rättighetskapitel, regeringsformen 2 kapitlet, 6 paragrafen.

Svenske riksåklagaren Klas Bergenstrand var lyrisk över vilket härligt möte han varit med på: Det här är första gången vi som praktiskt arbetar med problemen träffas och försöker omsätta politiska beslut till praktisk handling sa han till Expressen.

Låt oss hoppas att det är sista gången de svenska skattebetalarna tvingas betala för att uniformerade byråkrater från hela Europa ska konspirera mot yttrandefriheten!