I USAs hela historia har det varit fråga om en folkförflyttning västerut. Och längst västerut låg Kalifornien. Där lockade klimatet, från 1920-talet filmindustrin och från 1940-talet flyg- och rymdindustrin. Silicon Valley inte att förglömma, centrum för världens mest sofistikerade elektronikindustri.

I decennier var Kalifornien den delstat dit folk flyttade.
Men så är det inte längre. Kalifornien har en nettoinflyttning. Men inte från andra delstater i USA utan endast från Mexiko. Amerikanerna själva har fått nog. De överbelamrade vägarna, de hårda regleringarna av byggande, miljö (ja till och med grillning i trädgården och användning av motordrivna gräsklippare är reglerat). Bilarna ska vara specialutrustade för att få säljas i Kalifornien, det blir dyrare. Skatterna är högre än i de flesta andra delstater och trots det är underskotten i delstatens budget gigantiska. Inte ens ett affärsmässigt och politiskt geni som Arnold Schwarzenegger har kunnat ordna till saken, delstatskongressen har gång på gång röstat ner hans budgetförslag och till höstens guvernörsval gäller att han inte kan omväljas eftersom man kan omväljas bara en gång enligt Kaliforniens författning.

De en gång så framgångsrika högteknologiska industrierna har svårt att få tag på kompetent arbetskraft. Spjutspetsföretagen finns idag i stater som Washington, Arizona, Texas och Colorado. Forsknings- och utvecklingsavdelningarna flyttar bort från Kalifornien.

Idag går flyttströmmarna bort från Kalifornien. Alla år sedan 1991 har Kalifornien haft ett minus i flyttströmmarna med andra delstater i USA!

Kalifornien är inte framtiden utan gårdagen. Delstaten knäckte sig på alltför mycket regleringar, alltför mycket miljöpolitik och alltför höga skatter.

Är det någon som möjligen drar paralleller med ett land i norra Europa. Där man också håller på att byta ut befolkningen, de välutbildade ungdomarna flyttar från landet och in kommer analfabeter från Långtbortistan…