Den som bara tagit del av resultatet av valet till Europaparlamentet i svenska media har missat att de största bakslagen var för liberalerna (22 mandat) och de gröna (20 mandat). Särskilt viktigt är naturligtvis bakslaget för de gröna. Väljarna i Europa har fått nog av gröna regleringar och förhoppningsvis blir det mindre av den varan framöver. Också vänstern och socialdemokraterna minskade, men i mindre utsträckning.

Den dominerande gruppen i parlamentet EPP+S&D+Renew minskade från 407 till 402 mandat, vilket räcker till en majoritet av parlamentets 720 platser. Det bör noteras att det konservativa/kristdemokratiska partiet ökade från 176 till 185 och alltså har nästan hälften av platserna i den hittills dominerande koalitionen.

Vad som framförallt bör noteras är alltså de grönas gigantiska förlust.

Som vanligt kanske man bör säga, finns det anledning att som svensk skämmas för valresultatet. Att det finns en enda människa som kan rösta på Miljöpartiet är att förvånas över och SCBs stora partisympatiundersökning, som publicerades den 13 juni visar att det ser betydligt bättre ut. Miljöpartiet får i den 5,2 procent att jmföra med valresultatet 13,8 procent. Hur Miljöpartiet kunde få mer än dubbelt så hög andel i valet som i SCBs partisympatiundersökning är att förvånas över. Mindre att förvånas över är att Liberalerna fick 4,4 procent mot SCBs 3,2 proent och Kristdemokraternas 5,7 procent i valet mot 2,8 procent ii SCB. Förklaringen är två populära kvinnor, Anna Maria Corrazza Bildt för Liberalerna och Alice Teodorescu Måwe för Kristdemokraterna.