I norra Sverige pågår flera jätteprojekt med rubriken ”grön omställning”. De har i åtminstone två fall (Northvolt och Stegra, tidigare H2Green Steel) getts intrycket att vara ”kapitalistiska” projekt med privata investerare.
Så är knappast fallet. Utöver minimala privata investeringar har merparten av pengarna kommit från statliga institutioner eller i ett fall från Europeiska investeringsbanken.
Flera pensionsförvaltare har investerat stora summor. Inte minst gäller det AP-fonderna som hjälpts att utsätta pensionärernas pengar för höga risker genom ändrad lagstiftning. Tidigare fick inte AP-fonderna investera i onoterade bolag. Med början 2015 ändrades dessa regler och idag har AP-fonderna satsat mer än tre miljarder av de blivande pensionärernas pengar i Northvolt, som snabbt rusar iväg mot ekonomisk ruin. Det var visserligen Miljöpartiet som drev på förändringen, men sossarna ställde villigt upp och i Riksdagen röstade både Moderaterna, Folkpartiet (Liberalerna) och Kristdemokraterna ja till förslaget att AP-fonderna skulle få ta större risker med pensionärernas pengar.
De stora bankerna har också lånat ut pengar, men de har i de flesta fallen fått statliga kreditgarantier för utlåningen. Det innebär att skattebetalarna är de som får betala, när bolagen inte kan betala igen sina lån från bankerna.
Mannen bakom både Northvolt och Stegra, Harald Mix, fick tillfälle att i somras göra reklam för sig och sina projekt genom att vara sommarpratare i statliga Sveriges Radio. I hans program sken solen och allt var bra. Nu, bara två månader senare, står de gröna projekten på fallrepet.
Och hur är det med det tredje stora projektet, Hybrit? Där är det statliga bolag som står för en stor del av risken, Vattenfall (33 procent) och LKAB (33 procent). Inblandat är också SSAB (33 procent), som visserligen är börsnoterat, men där staten äger 16 procent av aktierna (via LKAB) och finska staten ytterligare 8 procent. Svenska statens innehav är ett minne från ett av SSABs ursprungsbolag Norrbottens Järnverk AB (NJA) som var helt ägt av svenska staten. Och vars mest berömda satsning Stålverk 80 stoppades av en socialdemokratisk regering när det hade blivit en enorm grusplan i Luleå.
Bild: SSABs stålverk i Luleå