Det grekiska folket valde en rabiat vänsterregering som gick till val på att grekerna skulle smita från notan på de senaste årens vilda spendersamhet över gränsen för det möjliga. Tyskland skulle betala…

De tyska väljarna var inte intresserade av att försörja grekerna.

Efter valsegern tog sig den vänsterextremistiske statsministern Alexis Tsipras samman och gick med på flertalet av EUs, ECBs och IMFs krav. Senast för någon vecka sedan var det dags för Grekland igen, denna gång att sänka pensionsförmånerna (som varit de mest generösa i Europa, trots att landet inte haft råd) och höja skatterna. Det var förutsättningar för att “trojkan” (EU, ECB och IMF) skulle ställa upp med de lån som behövs för att Grekland inte ska tvingas i statsbankrutt.

Den som är satt i skuld är inte fri, sa Sveriges tidigare statsminister Göran Persson. Grekerna har nu fått känna av sanningen i dessa ord. Det finns ingen gratislunch. Allt som konsumeras måste betalas, av dig själv eller av någon annan. Det gäller även för stater. Och finns det ingen annan som vill betala är det bara att bita i det sura äpplet och betala själv.