I de vinproducerande länderna i Europa är det inga problem att köpa vin direkt av producenten på vingårdarna. Men i Sverige ska det enligt många vara omöjligt på grund av EU-reglerna. I Norge (öl och cider från nästa år) och Finland (bärviner från 1995) går det bra att köpa alkohol hos producenten. Norge är visserligen inte med i EU, men genom sin anslutning till EES förpliktad att följa EUs regler. I både Norge och Finland finns det statliga alkoholmonopol (Vinmonopolet respektive Alko).

Den första utredaren som tittade på saken på regeringens uppdrag, Anna Wester, ansåg att det var omöjligt med gårdsförsäljning på grund av kombinationen EU och Systembolagets monopol. Regeringen tillsatte en ny utredare, Lotta Nordling, som ansåg att det visst var möjligt, men detta bara om det blev fritt fram för vin- och spritproducenter att upprätta egna butiker och att det dessutom skulle vara fritt fram att sälja andra tillverkares produkter. Varför det som är tillåtet i hela resten av EU skulle behöva vara förbjudet i Sverige på grund av EU-reglerna är inte lätt att förstå av Lotta Nordlings utredning.

Nykteristerna attackerar förslagen med hänvisning till folknykterheten. I Finland svarar gårdsförsäljningen för 0,15 procent av vinförsäljningen…
Det finns femton vinodlare som har vin för försäljning i Sverige. Några säljer till ett fåtal lokala Systembolag, några säljer till restauranger. En, Göran Amnegård på gården Blaxta utanför Flen fick nyligen en internationell guldmedalj för sitt isvin ”Vindal”. Ytterligare ett antal vinodlare producerar vin för eget bruk. Den totala svenska vinproduktionen uppgår till 10.000 flaskor per år.

För många vingårdar skulle det vara ett intressant ekonomiskt tillskott att få sälja viner till besökare på gården. Att sälja enstaka flaskor via Systembolagets beställningssortiment är en säker förlustaffär på grund av distributionskostnaderna. Enligt utredningsförslaget skulle det vara tillåtet att sälja bara till besökare på gården och maximalt en liter sprit, tre liter vin eller fem liter öl.

Regeringen har ännu inte bestämt sig för om något ska göras av förslaget. Centern (bönderna) är för och Kristdemokraterna (nykteristerna) är emot.