När Dagens Nyheter i söndags publicerade en annons från det danska partiet Dansk Folkeparti stiger indignationen i media till oanade höjder. Och politikerna jamsar med.

Enligt Ekot i P1 ska inte bara Gudrun Schyman utan även moderatledaren Bo Lundgren ha yttrat att det var fel av Dagens Nyheter att publicera annonsen. Också folkpartiledaren Lars Leijonborg uttrycker sig lätt tveksamt till annonsen, men han kan naturligtvis inte uttala sig emot, eftersom han i egen desperat jakt för publicitet valt att debattera i TV med Pia Kjaersgaard.

Häromveckan (29 juni) hade för övrigt Dagens Nyheter en längre intervju med Dansk Folkepartis ledare Pia Kjaersgaard. Klicka här!

Det är häpnadsväckande att någon person i ansvarig ställning i ett parti som säger sig slå vakt om frihet och demokrati, som moderaterna, kan uttala sig mot en annons i en kommersiell tidning. Yttrandefriheten är en grundbult i det svenska samhällskicket och yttrandefrihet är ju intet värd – just det – INTET – om den inte gäller för den som tycker annorlunda. Därför är det viktigt att annonser som Dansk Folkepartis kan och ska publiceras i Sverige. Inte för att vi har några speciella sympatier för innehållet, utan för att vi menar att mångfalden i samhällsdebatten är livsnödvändig för en fungerande demokrati.

Det är anmärkningsvärt att ett parti som fått 12 procent i ett allmänt val i ett av våra grannländer aldrig kan omskrivas utan epitetet “det främlingsfientliga” och att partiets åsikter aldrig förmedlats till det svenska folket utom genom ett filter som skapats av journalister som är motståndare till partiets åsikter. Intervjun i Dagens Nyheter i juni är veterligen den första där Pia Kjaersgaard som ledare för Dansk Folkeparti faktiskt får tillfälle att presentera vad partiet verkligen står för. Tidigare var Pia Kjaersgaard ledare för Fremskridtspartiet och i den egenskapen gjorde även Contra en balanserad intervju med henne, men det var 1988. Intervjun kan läsas på http://www.contra.nu/pia.html

Det är för övrigt anmärkningsvärt att kritiken mot publiceringen av annonsen i söndags kommer från moderater, folkpartister och vänsterpartister. Varken moderater eller folkpartister har nämnvärda risker att förlora väljare till ett parti liknande Dansk Folkeparti. Partiets väljare har lite till övers för den politik som förespråkas
av Dansk Folkeparti. Vänsterpartiet skulle säkert tappa en del till ett parti som Dansk Folkeparti från den stora skaran “dagistanter” som röstar på Vänsterpartiet. De stora förlorarna på ett “Svenskt Folkeparti” skulle säkert vara socialdemokraterna, eftersom rekryteringsbasen för Dansk Folkeparti i stor utsträckning är “gammal socialdemokrat”, en kategori som känner sig misshandlad av sitt eget parti när det gäller socialpolitik (Dansk Folkeparti vill snarast öka de sociala bidragen) och invandringspolitik (Dansk Folkeparti vill liksom LO stänga ut utlänningar från arbetsmarknaden för att skydda lönenivån för den inhemska arbetskraften).