Imorgon startar fotbolls-VM i Brasilien. Utan svenskt deltagande. Sverige ligger på plats 32 i FIFAs ranking, så det borde med nöd och näppe ha räckt till en av de 32 platserna. Men det gjorde det varken nu eller för fyra år sedan i Sydafrika.

Ett land som ligger långt efter Sverige i rankingen, på plats 100 (113 när valet skedde), är Qatar, ett land utan nämnvärd fotbollstradition och med bara 1,7 miljoner invånare. Ändå ska landet arrangera fotbolls-VM 2022 vid en tidpunkt på året då det i praktiken är omöjligt att spela fotboll på grund av hettan (45-50 grader, dock räknar man med luftkonditionering i alla stadierna, en luftkonditionering som ska sänka temperaturen med 20 grader på själva stadion). För 2018 fastställdes Ryssland som värdnation (hur landet kan bli rankat på 19 plats av FIFA är ett stort frågetecken). Där har det i alla fall spelats fotboll länge och av och till har ryssarna kunnat ge hyfsat motstånd mot halvbra länder (som Sverige) och i år har man kvalificerat sig för spel i VM. Och klimatet gör att det är spelbart på sommaren. Men Qatar?

Ryssland hamnar på plats 127 av 177 bland världens minst korrupta länder (Sverige på plats 3, Brasilien plats 72). Qatar hamnar märkligt nog på plats 28 på rankinglistan över de minst korrupta länderna (Transparency International). Qatar har tre fotbollststadier, en med 40 000 platser och två med vardera cirka 20 000 platser. Till planerna hör att bygga ytterligare nio anläggningar med mångdubbel publikkapacitet, anläggningar som ska rivas helt deller delvis efter VM. Inget så litet land som Qatar har någonsin arrangerat fotbolls-VM (vare sig räknat till ytan eller befolkningen). Men Qatar badar i oljepengar. En bra resurs när det gäller att köpa röstande i FIFAs beslutande organ. Några miljoner i mutor spelar ju inte mycket för en totalbudget på 1400 miljarder kronor – dubbla den svenska statsbudgeten! Ordföranden för Nordamerikas fotbollsförbund Jack Warner fick lämna sin post tidigare i år sedan det kommit fram att han betalats 2 miljoner dollar i arvoden av företag som står nära emiren. Sunday Times hävdar att Qatar betalat 5 miljoner dollar ytterligare i mutor.

Sunday Times har de senaste veckorna skrivit utförligt om korruptionen bakom beslutet att placera VM i Qatar. Tidningen har haft tillgång till inemot en miljon dokument som bland annat redovisar e-post och banktransaktioner. Gissningsvis var det inte snyggare bakgrund till placeringen av VM 2018 i Ryssland. Men om det vågar inte ens Sunday Times skriva. Innan det dubbla beslutet om placeringarna i Ryssland och Qatar träffades Vladimir Putin och emiren av Qatar Tamim bin Hamad Al Thani.

Hittills har 1100 utländska byggnadsarbetare omkommit i samband med byggandet av anläggningar för fotbolls-VM i Qatar.

Vid valet av spelorter var det bara 22 personer i FIFAs ledning som hade rösträtt.

FIFA undersöker i egen regi korruptionsanklagelserna, en rapport ska släppas efter VM 2014. FIFA har bestämt avvisat alla propåer om en oberoende utredning.

Brasilien är en värdig arrangör av fotbolls-VM med ett av världens främsta landslag i fotboll och en rad tidigare VM-segrar. Ryssland och framförallt Qatar är däremot mycket tvivelaktiga kort på VM-kartan. Mycket talar för att åtskilliga av de 22 som satt på makten vid det här laget har välfyllda bankkonton.