Riksdagen har nu fattat beslut om återinförande av biltullarna i Stockholm. Innan valet lovade partierna att folkomröstningsresultatet skulle gälla.

Socialdemokraterna hade synpunkten att bara personer bosatta i Stockholms stad skulle få säga vad de ville om biltullarna och bara deras röster skulle räknas. Stockholmarna stod för ungefär 40 procent av de betalda biltullarna vid försöket.

Moderaterna lovade å andra sidan att alla röster i Stockholms län skulle räknas. I de borgerligt styrda kommunerna ordnades folkomröstningar. Men bara i en del kommuner med (s)-majoritet ordnades sådana. Länsborna stod för ungefär 50 procent av de betalda tullarna (utsocknes för återstående 10 procent). En av de främsta motståndarna mot biltullarna hette Filippa Reinfeldt, moderat från Täby.

Resultatet blev en hårfin majoritet för tullar i Stockholms stad och en rejäl majoritet mot om alla röster räknades.

Alliansen vände efter valet 180 grader.

Biltullar skulle det bli. Trots folkomröstningsresultatet.
Även allianspartierna struntade alltså fullständigt i väljarnas utslag. Deras motivering är för dem så utomordentligt pinsam att vi ska undvika att återge den här. Vi ska bara konstatera att Alliansen efter valet visade lika stort förakt för väljarna som socialdemokraterna redan före valet lovat att de skulle visa.

Det är dags att ge folket och inte riksdagsmännen makt!