Staten vräker ut pengar i stöd för att kompensera för den kinesiska viruskrisen. Oppositionen vill för det mesta att stödet ska vara ännu mer generöst.

Det hela finansieras i princip av sedelpressen. Men eftersom sedlar inte används så mycket längre handlar det i praktiken om att staten via konto betalar ut pengar som inte finns och som skapas genom att Riksbanken köper statsobligationer.

Att skapa pengar ur tomma intet på detta sätt brukar leda till inflation. Men just nu är efterfrågan så låg inom många sektorer av ekonomin att det för närvarande inte blir någon inflation.

En lysande lösning på att akut problem?

Knappast. För det kommer förhoppningsvis andra tider när ekonomin fungerar som vanligt. Och då står staten där med gigantiska skulder i form av statsobligationer. Som just nu är billiga eftersom räntan är låg. Men när tiderna blir mer normala och obligationerna ska omsättas (de är alla utgivna med begränsad livslängd) kommer långivarna att dra öronen åt sig. Räntan kommer att gå upp. Staten kommer att skrika på att få höja skatterna och statsfinanserna kommer att se allmänt usla ut.

Det kommer att ta decennier att fylla igen de hål som skapas genom den generösa politik som drivs nu.

Bild: Riksbanken. Foto C G Holm