Sexårige Elian Gonzalez överlevde sin mammas och sin styvfars tragiska öde. Lille Elian hotas nu av utlämning till Castro-diktaturen på Kuba, trots att han fått ett hem hos sin farfars bror och dennes familj (med barn och barnbarn) i Miami.

Fidel Castro har engagerat sig personligen i fallet (i motsats till Bill Clinton som konsekvent sagt att det är en fråga för juridiska instanser att avgöra.

Anledningen till att Fidel Castro engagerat sig är möjligen att han själv har personliga erfarenheter av att kidnappa barn. Det hela hände för snart 45 år sedan. Fidel Castros son Fidelito Castro Diaz hade en mamma, Mirta Diaz, som törstade efter frihet, precis som Elians mamma. Fidelitos pappa Fidel hade som bekant en helt annan uppfattning. Mirta ansökte om skilsmässa från Fidel när Fidel satt i fängelse för attacken mot militärförläggningen i Santiago på Kuba. Mirta tog sedan med sig femårige Fidelito och flyttade till Miami.

När skilsmässan avslutades fick Mirta vårdnaden om Fidelito. Fidel krävde att Fidelito skulle tillbaka till Kuba. Mirtas bror Rafael Diaz arbetade för Batista-regeringen och Fidel klagade på det dåliga inflytande Mirta och Rafael skulle ha på Fidelito. Tad Szulc skrev i en biografi om Fidel att han yttrat: “Jag vägrar att ens tänka på att min son ska sova en enda natt under samma tak som dessa motbjudande fiender och att hans oskyldiga kinder ska kyssas av eländiga Judas-figurer… för att beröva mig detta barn måste de döda mig” skrev Fidel i ett brev till sin halvsyster Lidia.

Sedan Fidel släppts från fängelset tog han sig till Mexiko, där han fortsatte att kämpa för vårdnaden till Fidelito. Han övertalade Mirta att Fidelito skulle få besöka Fidel i Mexiko under två veckor. Men Fidelito skickades aldrig tillbaka till mamma. Fidel placerade honom istället hos en familj i Mexiko och begav sig till Kuba för att fortsätta den påbörjade revolutionen. När Fidels systrar var ute och promenerade med Fidelito blev de överfallna och Fidelito fick komma tillbaka till mamma Mirta. När Mirta hämtade sin son i Mexiko protesterade Fidels systrar, men de mexikanska myndigheterna gav mamman rätt.

Tyvärr hamnade Fidelito ändå på Kuba efter revolutionen 1959. Han har studerat kärnfysik i Sovjetunionen och lever nu, 50 år gammal, med egen familj i Havanna.

Mirta Diaz familj i Miami utökades efter revolutionen, då en rad familjemedlemmar flydde till Miami. Själv bor Mirta i Spanien. Hennes brorson Lincoln Diaz Balart är ledamot av Representanthuset i Washington och representerar där republikanerna. Han har uttalat sig kritiskt om Castros engagemang i Elian-fallet. Fidel Castro kidnappade ju sin egen son, när han vägrade att lämna tillbaka honom till mamman i Mexiko för 45 år sedan.

Det kan tilläggas att Fidel Castro har en starkt antikommunistisk syster, Juanita, som bor i Miami. Han har också barn och barnbarn som har flytt till USA.